Skip to main content

Kodin ihanteellisen lämpötilan selvittäminen

Talvella voi olla hankalaa ylläpitää mukavuutta ilman jatkuvaa huoneenlämpötilan säätöä, varsinkin vanhoissa, vetoisissa taloissa. Jos käytössä on lämmittävä tai käänteiskierrolla varustettu ilmastointi, on löydettävä juuri oikea asetus, jolla lämpötila pysyy mukavana tulematta liian kalliiksi.

Onko olemassa maaginen luku?

Yleisin neuvo on, että noin 21 - 22 °C on ihanteellinen ja terveellisin lämpötila sisäasumiseen vuoden ympäri. Tämä kuitenkin vaihtelee henkilöstä toiseen – lämpimämpi ympäristö voi sopia paremmin vauvoille, ikääntyneille ja sairaille. Toisilla taas tuntuu olevan aina lämmin ja "normaalit" lämpötilat ovat kuumia.

Siten selvitettäessä oman kodin ihanteellista lämpötilaa on kysyttävä itseltään ja muilta saman katon alla asuvilta, miten lämmin kodin pitää olla, ja yrittää löytää kaikille sopiva arvo.

Mitä jos on liian lämmintä?

Elinympäristö vaikuttaa suoraan hyvinvointiimme, ja liian lämpimässä on usein vaikea nukkua. Lapset ovat erityisen herkkiä huoneenlämpötilalle, ja joillekin liian lämmin (ja oletuksena liian kuiva) koti aiheuttaa hengitysvaikeuksia, mikä voi johtaa vakavampiin hengityselinsairauksiin.

Myös ikääntyneet henkilöt kärsivät muita enemmän liian lämpimästä huoneilmasta, ja liika lämmitys öisin voi myötävaikuttaa vakaviin tiloihin kuten sydänkohtaukseen, aivoinfarktiin ja astmaan.

Liialla lämmityksellä on myös ilmeisiä kustannushaittoja. Vaikka rahasta ei olisi huolta, ei ole järkevää käyttää luonnonvaroja lämmitykseen, jota ei tarvita.

Mitä jos on liian kylmää?

Monet tuntevat sen tyypin, joka kehottaa "käpertymään yhteen" lämmön lisäämisen sijasta, mikä on säästäväinen näkökulma.

Toisaalta on huomioitava mukavuus. Liian kylmässä voi olla vaikea nukkua sekä keskittyä opiskeluun tai työskentelyyn. Tämä on hyvä pitää mielessä, jos elää opiskelijan tai kotona työskentelevän kanssa.

Liian kylmässä oleskelu voi myös johtaa lihassärkyyn ja väsymykseen, kun keho ei voi rentoutua jatkuvan kylmää vasten kamppailun vuoksi. Lämpöhakuisuus lisääntyy myös kylmällä säällä, jolloin on taipumusta lämmittää liikaa, jotta pysyy lämpimänä. Tämä voi johtaa siihen, että kevään tullessa yritämme piilotella niitä "talvikiloja".

Miten saamme sen oikean lämpötilan?

Kuten edellä kuvattiin, "oikea" lämpötila riippuu kotitaloudesta. Käänteiskierrolla varustetun ilmastointilaitteen asentaminen on askel eteenpäin, mutta on myös hyvä tiivistää talo, tarkistaa eristys, käyttää useita kevyitä vuodevaatekerroksia ja säätää termostaatti sovitun lämpötila-alueen alarajalle. Emme voi vaikuttaa vuodenaikoihin, mutta voimme säätää kodin mukavuustasoa.

Tiesitkö?

Käänteiskierrolla varustettu ilmastointilaite tunnetaan myös lämpöpumppuna. Se ottaa lämpöä ulkoilmasta myös keskitalven öinä ja siirtää lämmön sisätiloihin kylmäaineella, joka lämmittää (tai jäähdyttää) ilman ennen sen jakamista huoneen eri osiin. Lämpöpumpuilla voidaan tehokkaasti pitää talo lämpimänä koko talven.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?