Skip to main content

Ilmalämpöpumppu lämmittää kovallakin pakkasella

Pitääkö ilmalämpöpumppu sammuttaa paukkupakkasilla? Miten toimitaan, jos lämmitetään myös takalla? Daikinin lämpöpumppuasiantuntija, tuotepäällikkö Jussi Kummu vastaa.

Pitääkö ilmalämpöpumppu sammuttaa pakkasella?

Ilmalämpöpumppua ei kannata sammuttaa lämmityskauden aikana. Laadukkailla ilmalämpöpumpuilla ei ole pakkasrajoja ja parhaat mallit lämmittävät tehokkaasti vielä 25 asteen pakkasella.

Pumpun sammuttaminen ja uudelleen käynnistäminen kovalla pakkasella (–25 °C ja sitä alemmat lämpötilat) voi aiheuttaa vaurioita laitteeseen. Laite kylmenee, jos sen sammuttaa. Jos pumppu käynnistetään uudelleen matalissa lämpötiloissa, nopea laitteen lämpeneminen voi aiheuttaa vaurioita sen osiin. 

Pitääkö lämpöpatterit laittaa pois päältä kun lämmitän ilmalämpöpumpulla?  

Ilmalämpöpumppu on energiaa säästävä tukilämmitysmuoto. Kodin lämpöpatterit kannattaa siis pitää päällä, mutta termostaatti säädettynä ainakin pari astetta ilmalämpöpumpun tavoitelämpötilaa alemmas. 

Jos ilmalämpöpumpun tavoitelämpötila on 21 astetta, niin voit pitää patteritermostaatit 17–18 asteessa. Tällöin lämpöpatterit eivät normaalitilanteessa ole lainkaan käytössä, mutta lämpiävät tarvittaessa. 

Pitääkö ilmalämpöpumppu sammuttaa jos lämmitän takkaa tai uunia?

Jos lämmität myös tulisijalla, varmista, että ilmalämpöpumppu on lämmitystilassa. Automaattiasetuksella se voi ryhtyä jäähdyttämään huoneilmaa samalla, kun takka tai uuni lämmittävät huonetta. 

Älykkäimpien ilmalämpöpumppujen fiksu takkatoiminto tehostaa tulisijalämmitystä kierrättämällä tulisijan lämmittämää sisäilmaa ja huomioimalla myös ulkoilman lämpötilan. 

Onko ilmalämpöpumpusta mitään hyötyä kovilla pakkasilla?  

Ilmalämpöpumppu vähentää tehokkaasti koko lämmityskauden energiakustannuksia, eikä sitä hyötyä hukata pakkasjaksojen aikana. Ratkaisevinta on energiatehokkuus koko lämmityskaudella, jonka pituus on eteläisessäkin Suomessa 8,5 kuukautta. Ulkoilman lämpötila taas on reilusti yli puolet vuodesta +10 asteen ja -10 asteen välillä koko maassa, Lappi mukaan lukien. Näissä lämpötiloissa ilmalämpöpumpun hyötysuhde on parhaimmillaan. 

Laadukkaan ilmalämpöpumpun koko lämmityskauden lämpökerroin on neljä, eli yhdellä sähköyhtiöltä ostetulla kilowatilla tuotetaan neljä kilowattia lämpöä. 

Pitääkö ilmalämpöpumppu puhdistaa?  

Sekä ilmalämpöpumpun että ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö kannattaa pitää puhtaana lumesta ja roskista, jotka voivat häiritä ilman kiertoa. 

Pumpun suodattimet on hyvä imuroida 2–4 viikon välein. Se käy helposti avaamalla etupaneeli ja nostamalla suodattimet irti. Jos suodatin ei puhdistu imurilla, pese suodattimet haaleassa vedessä, jossa on hieman neutraalia pesuainetta.

Ammattilaisen on hyvä tarkistaa ja säätää lämpöpumpun toiminta parin vuoden välein.

 

Katso ohje: Näin puhdistat ilmalämpöpumpun sisäyksikön

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?