Skip to main content

Mikä on yksikön ihanteellinen jäähdytysteho?

Kun valitaan ilmastointilaitteen sopivaa teholuokkaa, huoneen pinta-ala on usein määräävä tekijä. Alan lisäksi on kuitenkin paljon asioita, jotka tulisi ottaa huomioon ilmastointilaitteen soveltuvan teholuokan sekä oikean yksikön valinnassa kotiin tai rakennukseen.

Mitkä tekijät vaikuttavat ilmastointilaitteen kapasiteettiin?

Ilmastointijärjestelmän valinnassa on tärkeä määritellä tarvittava jäähdytysteho. Liian pienitehoinen järjestelmä voi tuottaa pettymyksen, kun taas liian suuritehoinen järjestelmä kuluttaa usein liian paljon sähköä tarpeeseen nähden. Juuri sopivan teholuokan selvittäminen on tasapainoilua – koska huoneen pinta-alan lisäksi on muita tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat huoneenlämpötilaan.

Eristys

Huoneen eristyksen taso on erityisen tärkeä tekijä. Uudet asuintalot on monasti eristetty niin hyvin, että ne tarvitsevat vain lisäjäähdytystä.

Henkilöiden määrä

Kukin henkilö tuottaa lämpöä noin 120 W/h. Siten tilassa olevien henkilöiden määrä vaikuttaa lämpötilaan. Tämä pätee niin kotona kuin toimistossa.

Henkilökohtaiset mieltymykset

Lisäksi ehkä tärkein tekijä on se, että ihanteellinen lämpötila vaihtelee henkilöstä toiseen: toiset pitävät viileästä, toiset lämpimästä – tai jotain siltä väliltä.

Kaikki nämä tekijät tulee ottaa huomioon, kun ilmastointilaitteen oikeaa teholuokkaa valitaan.

Auringonvalon kulkeutuminen

Viime vuosina uusissa rakennuksissa on entistä enemmän käytetty suuria lasipintoja. Vaikka käytössä olisi auringolta suojaava lasi, lämpötila sisäpuolella nousee, kun aurinko paistaa sisään.

Sähkölaitteet

Kotona ja toimistossa on yhä enemmän sähkölaitteita. Tietokoneet, tulostimet ja valokopiokoneet ovat yleisesti käytössä ja ne tuottavat suuren lämpökuorman. Myös valaistuksesta syntyy runsaasti lämpöä.

Kaksi henkilöä nauttimassa Daikinin ilmastointilaitteesta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?