Skip to main content

Daikinin koronatase: ”Koko tehdasta muokattiin kahdessa päivässä”

Koronaviruskriisi vaikuttaa päivittäiseen elämäämme ja yrityksiin. Lue lisää toimenpiteistä, joilla pidämme Ostendin tehtaamme toiminnassa ja Daikinin henkilöstön turvassa, haastattelussa johtaja Wim De Schachtin kanssa aiemmin tässä kuussa.

Tuletko lähemmäksi kuin 1,5 metriä? Et Daikinin tehtaalla Ostendissa. ”Koko tehdasta muokattiin kahdessa päivässä. Me myös jatkamme muutosten tekemistä saatujen kokemusten ja muilta yrityksiltä saatujen tietojen perusteella”, kertoo Wim De Schacht.

Mitä vaikutuksia koronakriisillä on liiketoimintaan?

”Heti kun hallitus julkisti sosiaalisen etäännyttämisen toimenpiteet, suljimme Ostendin tehtaamme kahdeksi päiväksi muutostöitä varten”, Wim De Schacht sanoo.

”Muiden toimien lisäksi kulkuväylät mukautettiin niin, että niissä kuljetaan vain yhteen suuntaan, joten ihmisten kulku ei mene ristiin. Pukeutumistiloja käyttävien on otettava numerolappu, joita on tarjolla vain sen verran kuin on turvallista pitää samassa huoneessa henkilöitä.

Vuorot aloittavat työn aamulla ja iltapäivällä. Työntekijöiden saapuessa he saavat käsineet. Kunkin vuoron jälkeen kaikki käytettävät materiaalit steriloidaan, ruuvivääntimistä ohjauspaneeleihin.

Työntekijöiden terveyttä valvotaan. Jos työntekijällä ilmenee koronaviruksen oireita, hänen täytyy pysyä kotonaan. Näin on myös silloin periaatteessa, vaikka lääkärin mukaan hän voisi palata töihin. Annamme kaikkien positiivisen testituloksen saaneiden pysyä kotona yli 14 päivää. Lisäksi seuraamme sairaiden määriä eri osastoissa.”

Onko sosiaalisen etäännyttämisen sääntöjä helppo noudattaa?

”Se vaatii kurinalaisuutta. Olemme laatineet terveysoppaan, joten kaikki tietävät mitä tehdä. Lisäksi olemme nimittäneet henkilöitä tarkistamaan, noudatetaanko sääntöjä, koska käyttäytymisen nopea sopeuttaminen uuteen todellisuuteen ei aina ole helppoa. Yritämme kuitenkin päivittäin toimia vielä paremmin.”

Mikä on tällä hetkellä suurin huoli?

”Meillä on Euroopassa 12 tehdasta. Suurin osa niistä toimii 70 - 80 prosentin kapasiteetilla. Täällä tehtyjen toimenpiteiden vuoksi Ostendin tehdas toimii nyt vain 30 prosentin kapasiteetilla. Voimme edelleen täyttää tuotteiden kysynnän, koska se on laskenut noin 20 prosenttia ja meillä on jonkin verran tuotteita varastossa.

Haluaisimme kuitenkin nostaa kapasiteettia 60 prosenttiin vaiheittain seuraavan kolmen viikon kuluessa. Toivomme vain, että jatkossa ei seuraa suurta vaihtelua rajoituksissa, kun hallitus hellittää niitä ja sitten niitä ehkä joudutaan kiristämään uudelleen.

Tehtaiden sulkeminen olisi katastrofi. Siksi meidän on keksittävä keinoja, joilla talouden pyörät pysyvät liikkeellä. Voisimme esimerkiksi erottaa yrityksen vyöhykkeisiin ja aktivoida niitä, jotta voimme jatkaa toimintaa uuden nousun tullessa.”

Mitä hallitus voisi tehdä paremmin?

”Olisi hyvä, jos sosiaalisen etäännyttämisen toimenpiteille olisi jonkinlainen ISO-standardi, jolla selkeytettäisiin, milloin työpaikka on turvallinen ja toimii odotetulla tavalla.

Vaikka rokote kehitettäisiin, uskomme, että uudet hygieniakäytännöt ja fyysisen etäisyyden säilyttäminen jatkuu ennallaan. Oletamme siis, että monet muutoksista jäävät pysyviksi. Hyvää tässä on se, että olemme valmiita mahdollisiin tuleviin epidemioihin.

Lisäksi on tehtävä lisää testejä henkilöillä, joilla on koronavirus ja on immuuni sille. Tuemme hallituksen toimenpiteitä, mutta sen on rajoitettava oheisvahinkoja. Varsinkin, kun tätä on jatkunut jo kuukausia.”

Mitä näet tulevaisuudessa?

”Oletamme, että haittavaikutukset ulottuvat tämän vuoden loppuun vähentyneen kysynnän vuoksi. Emme siis odota toipumista ennen vuotta 2021.”

Tämä artikkeli on käännös artikkelista voka.be

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?