Skip to main content

Paras keino välttyä staattiselta sähköltä kotona

Staattinen sähkö on yleinen epämukavia kokemuksia aiheuttava ilmiö, olipa kyse sitten hiusten liimaantumisesta kasvoille, pienet sähköiskut aina kun tartut johonkin tai räsähdys, kun kaksi esinettä koskettaa toisiinsa. Teollisuudessa tämä voi johtaa jopa vakaviin vikoihin. Haluatko välttyä liialliselta staattiselta sähköltä kotona? Ratkaisu on yksinkertainen.

Miten staattinen sähkö muodostuu?

Staattinen sähkö on seurausta esineen negatiivisten ja positiivisten varausten epätasapainosta. Nämä varaukset voivat kerääntyä esineen pinnalle, kunnes niille avautuu tie vapautua tai purkautua. Jos esimerkiksi laahaat kenkiäsi mattoon, kehoosi kerääntyy ylimääräisiä elektroneja. Sähköiskut, jotka saat tämän jälkeen koskettaessasi jotain tai jotakuta, ovat seurausta näistä ylimääräisistä elektroneista, jotka vapautuvat esineeseen tai toiseen henkilöön.

Mikä merkitys on suhteellisella kosteudella?

Oletko huomannut, miten staattista sähköä muodostuu helpommin, kun ilma on kuiva? Se johtuu siitä, että kodin ilman suhteellinen kosteus vaikuttaa suoraan staattiseen sähköön. Ilmankosteus on luonnollinen johdin, joka maadoittaa ja purkaa staattisen sähkön varaukset. Suhteellisen ilmankosteuden tulee olla alle 40 %, jotta staattinen varaus voi muodostua. Kun suhteellinen kosteus on 40–60 %, staattista sähköä voi edelleen muodostua, mutta selvästi vähemmän, ja yli 55 % arvolla ei koskaan koeta staattisen sähkön kertymistä. Toisin sanoen: kun pidät kodin suhteellisen ilmankosteuden yli 40 % arvossa, maadoita staattisen sähkön varaukset ja vähennät voimakkaita purkauksia, ja yli 55 % arvo poistaa staattisen sähkön kokonaan ja tuottaa täydellisen ympäristön mukavaan asumiseen.

Miten voin vähentää staattista sähköä kotonani?

Pitämällä kodin suhteellisen ilmankosteuden yli 40 % arvossa vähennät runsasta staattisen sähkön muodostumista. Jotta voit jatkuvasti hallita kodin ilmankosteutta, haihduttavan kosteuttajan hankinta voi olla hyvä ajatus. Esimerkiksi Daikinin kosteuttava ilmanpuhdistin voi valvoa ja mitata ilmankosteuden ilmanpuhdistimessa samalla kun se siirtää kosteutta ilmaan, kun se on liian kuivaa, ja ylläpitää huoneessa terveellisen, asianmukaisen kosteustason. Lisäksi Daikinin ilmanpuhdistimet pitävät ilman terveellisenä ja raikkaana hajottamalla allergeeneja, tuhoamalla bakteerit ja poistamalla ikävät hajut. Samalla ne varmistavat raikkaamman, terveellisemmän ja mukavamman ympäristön kotona pitäen säätämällä samalla kosteustasoa ja pitämällä staattisen sähkön kurissa.

AMMATTILAISVINKKI

Aiheuttaako suhteellisen kosteuden säätely ja staattinen sähkö ongelmia kotonasi? Kokeile vähentää lämpöä tuottavien laitteiden määrää ja poista mahdollinen kokolattiamatto.

Tutustu kosteuttavien ilmanpuhdistimien valikoimaamme

Panosta entistä raikkaampaan, terveellisempään ja mukavampaan sisäilmaan, jossa ei ole staattista sähköä: tutustu koko kosteuttavien ilmanpuhdistimien valikoimaamme.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?