Skip to main content

Ilmanvaihto, tuuletus, puhdistus. Mitkä ovat erot?

Ilmanvaihto, tuuletus, puhdistus

erot, ilmanvaihto, tuuletus, ilmanpuhdistus

Miten varmistat kodin sisäilman terveellisyyden? Onko parempi käyttää ilmanvaihtoa, tuulettaa tai puhdistaa ilma? Ja mitä eroa näillä on? Anna Daikinin selittää.

Ilmanvaihto, tuuletus ja puhdistus

Koti on paikka, jossa päivittäisiä toimia on lukuisia ja niitä on kaikenlaisia. Me kokkaamme, peseydymme, nukumme ja hengitämme siellä. Me elämme siellä! Meillä on kuitenkin tapana unohtaa, että kaikki nämä toimet likaavat kodin sisäilmaa. Tutkimukset osoittavat jopa, että kodissa hengittämämme ilma on joissakin tapauksissa jopa viisi kertaa saastuneempaa kuin ulkoilma. Tulos? Meille kehittyy allergioita, me väsymme ja kärsimme monista muistakin vaivoista. Siksi kodin riittävä ilmanvaihto on tärkeää. Selvä, mutta miten se tehdään? Onko parempi käyttää ilmanvaihtoa, tuulettaa tai puhdistaa kodin ilma? Ja mitä eroa näillä tavoilla on? Ei hätää, Daikin vastaa kysymyksiin.

Ei todellakaan sama asia!

Sanat ilmanvaihto, tuuletus ja puhdistus eivät ole synonyymejä kodin ilman täydentämisessä. Ne kuvaavat kolmea tapaa tuoda uutta ilmaa, mutta niissä on eroja:

  • Ilmanvaihto: Asunnon ilmanvaihto on jatkuva prosessi, joka tapahtuu yötä päivää. Ilmanvaihtojärjestelmä poistaa ummehtunutta ilmaa kodista ja korvaa sen raikkaalla, terveellisellä ilmalla. Kodin ilmanvaihdolla päästään eroon ilmassa olevista allergeeneista, kosteudesta ja mikrobeista.
  • Tuuletus: tämä on tilapäinen toimenpide, jolla luodaan ilmavirtaus kodin sisällä. Kun avaat ikkunat ja/tai ovet, ummehtunut ilma poistuu ja vie sen sisältämät haitalliset aineet pois.
  • Puhdistus: kodin ilman puhdistamiseksi tarvitaan ilmanpuhdistin. Tämä sähkölaite poistaa pahat hajut ja haitalliset aineet, jotka aiheuttavat usein allergiaa, huoneesta johon se on asennettu. Streamer-tekniikkaa käyttävissä laitteissa ummehtuneeseen ilmaan sinkoaa ioneja, jotka muuttavat haitalliset aineet proteiineiksi, jotka poistetaan sitten hapettamalla.

Mikä on paras tapa?

Kun havaitsemme, että huoneessa on vähän happea tai se haisee tunkkaiselta, avaamme yleensä ikkunan ajatellen, että ilma korvautuu hyvin. Tämä on kuitenkin harvoin totta, varsinkaan uusissa rakennuksissa tai hiljattain remontoiduissa kodeissa, joissa eristys on hyvin tehokasta. Ongelman ratkaisemiseksi ja sisäilman riittävän korvaamisen varmistamiseksi tehokkain ratkaisu on siten kodin asianmukainen ilmanvaihto. Tätä varten tarvitaan ilmanvaihtojärjestelmä. Daikinin kaikissa ilmanvaihtojärjestelmissä on lämmön talteenotto, joten kotiin tuleva ilma on aina lämmitettyä, toisin kuin avonaisesta ovesta tai ikkunasta tuleva. Ei siis ole tarpeen lisätä lämmitystä, kun tuuletat huonetta, tai huolestua sähkölaskun suuruudesta.

Haluatko varmistua, että hengittämäsi ilma on mahdollisimman puhdasta? Silloin suositeltavaa yhdistää ilmanvaihtojärjestelmään ilmanpuhdistin. Se lisää hyvinvointia ja puhdistaa meluttomasti suuria määriä ilmaa. Daikin tarjoaa myös laitteita, joissa on yhdistetty ilmanpuhdistus ja kostutus ja jotka varmistavat ilman ihanteellisen kosteustason.

Milloin kotia pitäisi tuulettaa?

Periaatteessa ilmanvaihtojärjestelmä ja/tai ilmanpuhdistin poistaa tuulettamisen tarpeen, mutta raikkaan ilman lisä voi olla tarpeen joissakin tapauksissa:

  • Kun olet juuri käyttänyt maalia, liimaa tai muita kemikaaleja kotona.
  • Joka aamu, kun olet noussut ylös.
  • Kun järjestät juhlia, joissa on paljon ihmisiä.

Tällöin kodin tuulettaminen neljännestunnin ajan riittää hyvin. Ovien tai ikkunoiden jättäminen auki pidemmäksi aikaa voi jäähdyttää kodin seinät, jolloin niiden lämpeneminen vie aikaa (ja maksaa ylimääräistä). Muista kytkeä lämmitys pois, kun tuuletat, niin suojelet ympäristöä ja säästät rahaa sähkölaskuissa.

Haluatko nauttia miellyttävästä sisäilmasta ja raikkaasta, terveellisestä ilmasta? Saat lisätietoja ilmanvaihtojärjestelmistämme ja ilmanpuhdistimistamme ottamalla yhteyttä.

Liittyvät asiat

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?