Skip to main content

Mistä tietää, onko sisäilman laatu hyvä?

Ulkoilman ja sisäilman laatu on yhtä tärkeää. Kodin ilma ei kuitenkaan ehkä ole niin hyvää kuin uskomme. Mitä asialle voisi tehdä?

ilmanlaatu

Emme voi elää ilman puhdasta ilmaa. Ulkoilman laatu on sen vuoksi ollut erityishuomion kohteena jo jonkin aikaa. Se on aivan oikein. Kotien sisäilman laatu on kuitenkin ihan yhtä tärkeää! Lisäksi kodin ilma ei ehkä ole niin hyvää kuin uskomme. Mistä sen tietää? Entä mitä asialle voisi tehdä?

Vietätkö paljon aikaa sisätiloissa?

Me kaikki teemme niin. Tämä tulee erityisesti esiin katsottaessa joitakin vuosikymmeniä taaksepäin aikaan, jolloin ihmiset työskentelivät ulkona pelloilla ja lapset leikkivät vielä pihoilla suurimman osan ajasta. Vertailukohtana voisi käyttää myös lämpimämmän ilmaston maita, joissa ihmiset viettävät enemmän aikaa ulkoilmassa. Keskimäärin vietämme jopa 80 % ajasta sisätiloissa: toimistossa, ruokakaupassa, kuntosalilla, kotona jne.

Entä sisäilma?

Sisäilma määrittää, miltä kotona tuntuu. Ilmanlaadulla on siinä suuri merkitys. Ilma voi olla epäpuhdasta kaikissa huoneissa, joiden ilma ei vaihdu luonnollisesti. Ilma on lisäksi usein 10 kertaa saastuneempaa sisällä kuin ulkona. Sisäilman laadun virheetön ja tarkka mittaus kuitenkin edellyttää asiantuntijoiden apua. Voit silti tehdä kohtuullisen arvion muutaman asian avulla.

Mikä vaikuttaa sisäilman laatuun?

Useat tekijät vaikuttavat sisäilman laatuun. Niitä ovat erityisesti ilmanvaihto, kosteus ja lämpötila. Lisäksi vaikuttavia tekijöitä ovat erilaiset toiminnot päivän aikana, esimerkiksi ruoanlaitto, kylpy tai suihku, pyykinpesu ja niin, myös pelkkä hengittäminen. Sellaisia ovat myös kodin rakennusmateriaalit, lämmitystapa, lemmikkien ja viherkasvien määrä, käytettävät puhdistusaineet jne. Samoin tupakointi on merkittävä tekijä. Tupakansavu on erittäin haitallista, koska se sisältää peräti 4 000 hienojakoista, kaasumaista hiukkasta.

Sisäilman huono laatu on aina pahaksi terveydelle

Sisäilman huono laatu voi heikentää terveyttä. Oireet ovat usein epämääräisiä ja heikentävät päivittäistä hyvinvointia. Et ehkä tunne oloasi hyväksi, olet stressaantunut, sinulla voi olla keskittymisvaikeuksia tai energiatasosi voi olla alhainen...

Huono ilmanlaatu voi kuitenkin johtaa myös vakavampiin ongelmiin:

  • päänsärky
  • huimaus
  • pahoinvointi
  • pitkittyneet flunssan kaltaiset oireet
  • hengenahdistus
  • nenän, kurkun ja silmien ärsytys
  • sydämentykytykset
  • hengitysvaikeudet
  • astman pahentuminen.

Tämä voi johtaa jopa kroonisiin oireisiin ja sairauksiin. Huono sisäilma aiheuttaa enemmän haittoja tietyille ihmisryhmille, kuten pikkulapsille, ikääntyneille, hengitysteiden herkkyydestä kärsiville ja kroonisia sydänsairauksia sairastaville.

Liian kostea ilma on myös haitallista sekä aiheuttaa lauhdetta, epämiellyttävää hajua ja hometta. Ilmanvaihdon tarve ei ole aina selvästi näkyvissä tai havaittavissa. Vaikka kosteutta tai hometta ei olisikaan, ilmassa voi olla oletettua enemmän haitallisia aineita, hiilidioksidia ja bakteereita.

Ilmanvaihto on elintärkeää

Tämän vuoksi on tärkeää pitää kodin ilmanvaihto kunnossa. Vanhemmat talot tuulettuvat usein ”luonnollisesti” aukkojen kautta. Uusissa kodeissa eristys on niin tehokas, että likainen ilma ei pääse kunnolla ulos. Ikkunoiden avaaminen päivittäin 10 minuutiksi aamuin illoin on hyvä alku. Tällöin ilma kuitenkin vain siirtyy, mikä parantaa kosteustasoa tai ilmanlaatua vain osittain. Se ei siis ole tehokas toimi hometta vastaan pienissä syvennyksissä.

Jatkuva ilmanvaihto

Ilmanvaihdon tulisi olla mieluiten jatkuvaa. Ilman säännöllistä ilmanvaihtoa saastunut sisäilma ei pääse ulos, etenkään, jos ulkoilmassa on huomattavasti saasteita. Ilmanvaihtojärjestelmä ei ole turhanpäiväistä ylellisyyttä.

Daikin tarjoaa erilaisia lämpöpumppuratkaisuja, jotka huoneiden tehokkaan lämmityksen ja jäähdytyksen lisäksi kostuttavat, poistavat kosteutta ja desinfioivat ilmaa.

Liittyvät asiat

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?