Skip to main content

Lämpöpumppu kesämökille

Kesämökin lämmitys: Säästä mökin sähkölaskussa ilmalämpöpumpulla

Lämmitätkö vapaa-ajan asuntoa vielä perinteisillä sähköpattereilla? Kesämökin vanhan lämmitysjärjestelmän täydentäminen ilmalämpöpumpulla on silloin kannattava investointi, joka maksaa itsensä nopeasti takaisin. 

Suomalaisten mökkeilykäytäntöjä selvittäneen Mökkibarometrin 2021 mukaan useammassa kuin joka toisessa vapaa-ajan asunnoista oli käytössä suora sähkölämmitys. Mökkibarometriin vastanneista 40 prosenttia piti mökillään sähkölämmitystä päällä talvella.

Ilmalämpöpumpulla voi pienentää kesämökin kokonaisenergiankulutusta merkittävästi. Esimerkiksi Daikin Perfera -ilmalämpöpumpun SCOP eli lämmityskauden lämpökerroin on kylmässä ilmastossa yli neljä, jolloin yhdellä ostetulla kilowattitunnilla sähköä saa neljä kilowattuntia lämpöä. Tavallisella sähköpatterilla lämmittävä joutuu maksamaan lämpöenergiasta neljä kertaa enemmän. 

Ilmalämpöpumpun, joka siirtää lämpöä ulkoilmasta ja puhaltaa sen sisätiloihin, voi asentaa millä lämmitysjärjestelmällä varustettuun taloon tahansa. Se on siis helppo ratkaisu suoralla sähköllä lämpiävän mökin energiatehokkuuden parantamiseksi. Lämpöpumpun käyttöönotto merkitsee huomattavaa energiansäästöä ja sitä kautta mökin omistajalle halvempaa sähkölaskua. 

Miten ilmalämpöpumppua kannattaa käyttää mökillä? Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu neuvoo jättämään vanhat sähköpatterit päälle ja säätämään niiden asetuslämpötilan hieman alemmaksi, kuin ilmalämpöpumpun tavoitelämpötilan.

”Jos ilmalämpöpumpun asetus on +21 astetta, niin patterit voi säätää 17–18 asteeseen. Ajatus on, että kun lämpöpumppu puhaltaa niin suoralla sähköllä ei lämmitetä vaan käytetään edullisempaa lämmitystapaa”, Kummu neuvoo. 

Kannattaako ilmalämpöpumppu pitää koko ajan päällä vai pitääkö se sammuttaa pakkasten kiristyessä? Jussi Kummun mukaan ilmalämpöpumppua ei pidä sammuttaa pakkasella, ja jos se on sammuksissa olisi odotettava sään lauhtumista eikä kylmillään olevaa pumppua kannata käynnistää kaikkein kovimmilla pakkasilla. 

”Käynnissä oleva Daikinin ilmalämpöpumppu sen sijaan ei mene kovallakaan pakkasella rikki ja lämpötilan noustessa hyötysuhde taas paranee, joten lämpöpumpun automatiikan kannattaa antaa huolehtia toiminnasta. Daikin takaa, että pohjoisen olosuhteisiin suunnitellut ilmalämpöpumput toimivat vielä 25 asteen pakkasessa eikä Daikinin lämpöpumpuilla ole mitään pakkasrajaa”, Kummu kertoo. 

Jos mökillä ei olla koko aikaa, sisälämpötilan voi poissa ollessa pudottaa 10 asteeseen. Etäohjauksellä lämpötilan voi nostaa mukavalle tasolle siten, että mökki on lämmin kun sinne saavutaan. Jussi Kummun suositus ylläpitolämpötilaksi on 12 astetta. 

”Silloin sisäilmassa riittää energiaa myös lämpöpumpun ulkoyksikköön kertyvän, ulkoilman kosteudesta tiivistyvän jään ajoittain tapahtuvaan sulattamiseen”, Kummu kertoo. 

Aivan samanlainen ilmalämpöpumppu ei sovi kaikkiin kohteisiin. Sopivan tehoinen ilmalämpöpumppu kannattaa valittava yhdessä Daikinin asiantuntijan kanssa oman vapaa-ajan asunnon mukaan. 

”Lähtökohtana on paikkakunnan ilmasto sekä talon energiatehokkuuteen vaikuttavat asiat kuten eristysten määrä. Talon ominaisuuksiin perustuva lämmön tarve ja lämmitysprofiili ovat perusta, joka määrittelee tarvittavan lämpöpumpun kapasiteetin: monenko kilowatin pumppu mökille tarvitaan”, Daikinin tuotekehitysjohtaja Bart Aspeslagh luettelee.

Mökille ja mataliin tiloihin sopii erinomaisesti myös Daikin Lattiamalli, joka lämmmittää erityisen nopeasti lattiat mukaviksi. 

Ilmalämpöpumppu ei lämmitä käyttövettä, joten ahkerassa talvikauden käytössä olevan mökin lämmönlähteeksi kannattaa harkita ilma-vesilämpöpumppua. Siihen yhdistetty varaaja tuottaa myös lämpimän veden edullisemmin kuin suoralla sähköllä lämpiävä varaaja.

Lue lisää ilma-vesilämpöpumpuista:

Kysy lisää lähimmältä Daikin-asentajalta, joka auttaa mökilesi sopivan ilmalämpöpumpun valitsemisessa

Daikinin lämpöpumppujen ominaisuudet tekevät niistä sopivia vapaa-ajan asunnoille: 

  • Automaattikäynnistys: vaikka sähkökatko keskeyttäisi lämmityksen, lämpöpumppu jatkaa toimintaa automaattisesti muutaman minuutin kuluttua sähköjen palautumisesta. 

  • Teholämmitys-toiminto lämmittää mökin asetettuun lämpötilaan 14 % nopeammin verrattuna tavalliseen ilmalämpöpumppuun. 

  • Takkatoiminto jatkaa ilman kierrätystä ja tasoittaa tulisijan lämpötilaa, mutta ei tuhlaa sähköä silloin kun mäkkiä lämmitetään tulisijalla.  

  • Onecta-etäohjauksen avulla voit ohjata ilmalämpöpumppua ja seurata kulutusta mistä tahansa älypuhelimen avulla.

  • 3-D-ilmavirtaus yhdistää vaaka- ja pystysuoran Auto-swing-toiminnon ja ohjaa lämpöä tehokkaasti isonkin tilan jokaiseen nurkkaan. 

  • Flash Streamer puhdistaa tehokkaasti mökin sisäilmaa, poistaa hajuja ja tuhoaa allergeeneja, homeita ja viruksia. 

  • Ulkoyksikön vapaasti riippuvan lämmönvaihtimen ja parannetun pohjalevyn ansiosta lämmönvaihtimesta tuleva vesi poistuu helposti, jään muodostuminen vähenee eikä erillistä sulatuskaapelia tarvita.

Lue lisää kesämökin lämpöpumpun valinnasta

 

Related articles

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?