Skip to main content

8 väärinkäsitystä lattialämmityksestä

Lattialämmitys on kestävän kehityksen mukainen ja taloudellinen lämmitysjärjestelmä, mutta sen toimintaan liittyy useita väärinkäsityksiä. Haluamme kumota myytit ja näyttää, miksi tämä järjestelmä on erinomainen vaihtoehto.

Tuntematon ymmärretään usein väärin. Lattialämmitykseen liittyy useita väärinkäsityksiä siitä, mitä se on ja miten se toimii. On aika oikaista väärinkäsitykset. Näytämme, miten tämä kestävän kehityksen mukainen ja kustannustehokas järjestelmä toimii, ja miksi se on erinomainen vaihtoehto kotiisi.

Erilaisia lattialämmitysratkaisuja

Ennen myyttien käsittelyä tarkastellaan lattialämmityksen eri tyyppejä.

Nykyisin käytössä on kahdenlaisia lattialämmitysratkaisuja: sähköiset sekä vesikiertoiset järjestelmät, joissa käytetään kuumaa vettä. Vesikiertoinen järjestelmä jakautuu kahteen rakenteeseen, joita kutsutaan kuivaksi ja märäksi järjestelmäksi, ja näiden erona on putkien asennustapa

Vesijärjestelmissä putket ovat valussa ja kuivissa järjestelmissä putket ovat lattiapäällysteessä lämmönjohtajina. Märkää järjestelmää löytyy uudisrakennuskohteissa, kun taas sähköistä ja kuivaa järjestelmää käytetään remontoinnin yhteydessä.

Nyt kun lattialämmityksen tekninen puoli on tiedossa, on aika tarkastella siihen liittyviä väärinkäsityksiä.

Myytti 1: lattialämmitys on paljon kalliimpi kuin lämpöpatterit

On totta, että lattialämmityksen asennushinta on 30 % kalliimpi kuin perinteisten lämpöpatterien. Lattialämmitys on kuitenkin investointi, joka on pitkällä aikavälillä tuottava. Koska järjestelmä on energiatehokkaampi ja tarvitsee vähemmän kunnossapitoa, käyttäjät voivat havaita, että energialaskut ja järjestelmän kokonaiskustannukset ovat paljon pienemmät kuin perinteisillä lämpöpattereilla.

Myytti 2: lattialämmityksellä ei taloa saada koskaan lämpimäksi

Vaikka on totta, että lattialämmitys ei tuota yhtä paljon lämpöä kuin perinteinen lämpöpatteri, se tuottaa sitä riittävästi mukavaa ympäristöä varten. Järjestelmä jakaa lämmön tasaisesti koko lattiapinnalle, joten huoneenlämpötila voidaan nousta arvoon 25 °C. Asuntojen omistajat voivat laskea termostaatin asetusta pari astetta ja luottaa siihen, että lämpöä ei häviä.

Myytti 3: lattialämmitys on teknisesti katsoen sähkölämmitystä

Sähköinen lattialämmitys toimii tietysti sähköllä, mutta vesikiertoinen toimii kuumalla vedellä ja keskuslämmityksellä. Lattialämmitysjärjestelmään voidaan myös kytkeä lämpöpumppu. Vaikka lämpöpumppu vaatii hieman sähköä, se perustuu myös uusiutuvaan energiaan. Koska lattialämmitys toimii jatkuvalla matalalla lämpötilalla, lämpöpumpun lisääminen järjestelmään on ihanteellinen valinta.

Myytti 4: talon lämmitys lattialämmityksellä kestää pidempään, joten lämpötila ei koskaan pysy vakaana

Sähkötoiminen lattialämmitys toimii lähes yhtä nopeasti kuin lämpöpatterit, mutta vesikiertoisten järjestelmien vaste on hieman hitaampi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että on kärsittävä kylmästä. On tärkeää suunnitella, miten järjestelmä saadaan parhaiten sopimaan omaan elämätyyliin ja pitämään sisätilat mukavassa lämpötilassa. Jos käytössä on esimerkiksi vesikiertoinen järjestelmä, voit asetuksilla varmistaa, että huoneenlämpötila laskee vain kolme astetta yön aikana.

Myytti 5: lattialämmitys asennetaan vain lattiaan

Tämä voi tulla yllätyksenä, mutta lattialämmityksen voi asentaa lattian lisäksi muuallekin. Lattialämmityksen voi asentaa seiniin tai sisäkattoon, jotta huoneet lämpiävät nopeammin. Yleisesti ottaen lattialämmitys ei vie ylimääräistä tilaa, joten se voidaan täydellisesti sisällyttää mihin tahansa nykyaikaiseen sisustukseen.

Myytti 6: lattialämmitys saa jalat turpoamaan

Lattialämmityksen alkuaikoina huoneenlämpötila saattoi nousta yli 35 °C, ja tällöin jalat saattoivat turvota. Nykyisillä järjestelmillä tätä ei kuitenkaan tapahdu, varsinkin jos talo on hyvin eristetty. Tosiasiassa lattialämmityksen yhdistäminen lämpöpumppuun mahdollistaa sen, että järjestelmä tarjoaa myös jäähdytyksen, mistä on hyötyä kuumana kesänä.

Myytti 7: lattialämmitys on epäterveellistä

Lattialämmitys ehkäisee sellaisten pölyhiukkasten kiertoa ilmassa, jotka voivat aiheuttaa allergiaa tai sairautta. Kodinomistajat hyötyvät paremmasta kosteustasosta sekä terveellisestä ilmasta, jossa ei ole pölypunkkeja tai hometta, mistä on erityisesti hyötyä allergikoille tai hengityssairauksista kärsiville.

Myytti 8: lattialämmityksen kanssa ei voi käyttää parkettia

Kun tietyt tekijät otetaan huomioon, lattialämmitys voidaan helposti yhdistää parkettiin. Kun käytetään vakaata puulajia, joka kestää kosteutta, sekä monikerrosparkettia, joissa laudat ovat enintään 15 cm leveitä, ne toimivat hyvin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?