Skip to main content

Öljylämmitys vaihtui joustavasti ilma-vesilämpöpumppuun

Porissa asuu tyytyväinen mies. Kun Markus Leinosen viisihenkinen perhe kuusi vuotta sitten muutti vuonna 1961 rakennettuun omakotitaloon, vanha öljykattila alkoi olla käyttöikänsä päässä ja öljyn hinta oli pilvissä. Alusta asti oli selvää, että öljylämmitys lähtee. Tavoitteena oli säästää sekä rahaa ja että luontoa.

– Remonttia saa tämän ikäisessä talossa tehdä. Remontoimme omaan tahtiin tarpeen mukaan, kertoo Markus Leinonen. 

Isoin urakka ennen energiaremonttia oli ollut vesikaton uusiminen. Edellinen omistaja oli vaihtanut ikkunat ja ovet vuonna 1999, sen verran lämpöremonttia oli aiemmin tehty. Leinosen mielessä oli kuitenkin koko ajan luopua öljylämmityksestä ja vaihtaa ekologisempaan, pitkällä tähtäimellä edullisempaan lämmitysjärjestelmään. Perusteellisena miehenä hän alkoi tutkia eri vaihtoehtoja. 

Asentajan ammattitaito teki valinnan helpoksi

Puutalon 120 asuinneliötä lämpenivät vesikiertoisesti; asuintiloissa oli vanhat patterit, suihku- ja saunatiloissa lattialämmitys. Ilmalämpöpumppu oli tehokkaaksi todettu, se talossa oli jo perheen muuttaessa. Mutta mitä öljylämmityksen tilalle? 

Leinosen tuttava oli asennuttanut joitain vuosia aikaisemmin kotiinsa ilma-vesilämpöpumpun ja oli siihen valintaan erittäin tyytyväinen. 

– Maalämpöpumppu oli omissa ajatuksissa toinen vaihtoehto, mutta ilma-vesilämpöpumpun asennushelppous vei voiton. En lähtenyt asiaa enempää edes selvittelemään. Laitoin verkossa olevaan tarjouspyyntöpalveluun tarjouspyynnön ilma-vesilämpöpumpuista ja sain useita yhteydenottoja, joista valitsin kolme kiinnostavinta.

Seuraavaksi sovittiin jokaisen kanssa tapaaminen lähtötietojen selvittämiseksi ja tarkan tarjouksen saamiseksi. Leinonen sai kaikilta kolmelta yritykseltä tarjouksen, joista jokaisessa oli eri valmistajan laite. Kahdesta isosta yrityksestä paikalle tuli myyjä, pienemmästä yrityksestä PMS Sukevan omistaja ja toimitusjohtaja Marko Sukeva, joka paitsi myy myös asentaa itse lämpöpumppuja. Se kuulosti hyvältä projektin kokonaishallinnan kannalta. 

Koska Leinonen on aina ollut kiinnostunut tekniikasta ja teknisistä yksityiskohdista, hän alkoi etsiä tarkempia tietoja netistä. Tietoa olikin tarjolla runsaasti; dataa, testituloksia, infoa jälleenmyyjien ja valmistajien sivuilla. Parhaiten tietoa löytyi Daikinin lämpöpumpuista. 

– Luin Daikinin sivuilta asentajan oppaita ja tutkin putkikaavioista, että miten ne putket siellä sisäyksikössä menevät. 

Ilma-vesilämpöpumppumallin valinta oli lopulta hyvin helppoa, koska laskelmien perusteella selvisi millainen sisä- ja millainen ulkoyksikkö sopi Leinosen tarpeisiin parhaiten. PMS Sukeva teki tarjouksen matalan lämpötilan lämpöpumpusta Daikin Altherma LT.

Yksi merkittävä tekijä yhden yhteyshenkilön lisäksi oli hinta-laatusuhde: Pienempi yritys pystyi antamaan edullisemman tarjouksen. Lisäksi Leinonen halusi tukea paikallista yrittäjää, joten homma oli sillä selvä. Päätös oli tehty vuoden vaihteen paikkeilla - ja sitten iski korona. Omat suunnitelmat menivät hetkessä tauolle, kun molemmat vanhemmat siirtyivät etätöihin ja ala-asteikäiset lapset yläkerran valtakuntaansa etäkouluun. Vähän myöhemmin päästiin jatkamaan jo tehtyjä suunnitelmia. 

Siirtyminen öljylämmityksestä sujui joustavasti vaiheittain

Asennus oli monivaiheinen prosessi, jotta asumismukavuus pystyttiin kaikissa vaiheissa takaamaan. Aluksi valettin peti ulkoyksikölle muutamassa tunnissa. Säiliössä oli siinä vaiheessa vielä öljyä. Muutaman viikon kuluttua asennettiin sisä- ja ulkoyksikkö paikoilleen, se hoitui päivässä. 

– Öljyä oli muutama sata litraa jäljellä, joten polttelin sitä rauhassa pois. Kun öljy alkoi loppua, sovittiin kytkentäpäivä. Se meni ihan kuten oli Markon kanssa etukäteen suunniteltu. Vesi katkaistiin joksikin aikaa kokonaan ja loppupäivästä saatiin jo lämmintä vettä. Lapset olivat täyskatkon aikaan koulussa, joten varauduimme vaimon kanssa vain pullollisella juomavettä. Illalla kaikki oli kunnossa.

Daikin Altherma LT ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö asennettuna

Viimeisenä vaiheena oli vanhan järjestelmän purku. Kellarin 3000-litraisen metallisen öljysäiliön purkaminen ja poisvienti oli iso urakka, joka hoitui PMS Sukevalta parissa päivässä. Nyt jo tutulla asentajalla teetettiin samalla muitakin putkihommia. 

– Vaihdettiin suihkun paikkaa, asennettiin toinen suihku, ja suihkuille vedettiin omat putket. Nämä asennukset valmisteltiin sisä- ja ulkoyksikön asennuksen yhteydessä ja tehtiin loppuun kytkentäpäivänä. Tällä tavalla ei tullut ylimääräisiä virityksiä tai katkoksia.

– Sitä pohdin, että riittääkö vanhojen pattereiden lämmönluovutusteho öljylämmitystä matalammilla vesilämmöillä vai tarvitseeko ne vaihtaa. Kun Marko kuuli että patterit ovat pääosin kolmelehtisiä, hän totesi, että ei. Termostaatit olin vaihtanut jo aikaisemmin älytermostaatteihin.

Aiemmin tehdyssä kattoremontissa oli eri kaveri myymässä ja toinen asentamassa. Siihen verrattuna se, että sama henkilö hoiti kaiken, oli kokonaisuutena Leinosille parempi kokemus. 

Energian kulutuksen väheneminen näkyy jo selkeästi 

Altherma LT on ollut Porissa käytössä lokakuun alusta eli pari kuukautta.

– Olen ollut todella tyytyväinen. Asentaja sääti ilma-vesilämpöpumppuun sopivat asetukset ja jos haluan, pääsen itsekin säätämään. Siitä on tullut vähän niinkuin oma laite. Aika usein sitä tulee käytyä kellarissa katsomassa. Lapset naureskelivat, että nyt saatiin jääkaappi myös alakertaan.

Markus tutkimassa Daikin Altherma LT:n asetuksia

Aiemman öljynkulutuksen perusteella arvioitiin, että säästöä voisi tulla jopa 1500 euroa vuodessa. Leinosen omat odotukset ovat hieman maltillisemmat, siinä 1000 euron paikkeilla. Se on iso raha perheelle.

– Sisäyksiköstä näkee minkä verran se on syönyt sähköä. Energiaa kuluu selkeästi vähemmän kuin ennen, kun se otettiin öljystä huonolla hyötysuhteella ja nyt sähköstä kertoimien kanssa. Vähemmän kuluu rahaa sähköön kuin öljyyn. 

Lisätakuu, huoletonta huoltoa ja valtion tuki

Tarjouksessa esiteltiin laite- ja asennustakuu. Kun sen lisäksi rekisteröi lämpöpumppunsa Daikinin maksuttomassa Stand By Me -palvelussa, saa kuusi kuukautta lisää takuuaikaa. Rekisteröintikoodin saa asentajalta. 

– Huolto-ohjeet ovat aika selkeät: Jos punainen valo palaa, silloin on jotain vialla. Katsottiin yhdessä Markon kanssa mistä virhekoodit löytyy. Jos tarvitsen apua, otan yhteyttä häneen.

Valtion 4000 euron tukea öljylämmityksestä siirtymiseen Leinonen haki heti, kun haku syyskuussa aukesi. Myönteinen päätös tuli ja laskun sekä maksukuittien toimittamisen jälkeen ovat jo rahatkin ehtineet hyvissä ajoin ennen joulua tilille. Talvi saa tulla.

– Hyvin hiljainen se on, ulkoyksikkö myös. Jos ihan viereen menee seisomaan, niin kuulee. Toivottavasti tulee tosi kylmä talvi, että uutta lämmitysjärjestelmää pääsee todella testaamaan.

Markus Leinosen vinkit energiaremonttia suunnittelevalle

  1. Energiaremontti kannattaa tehdä ennemmin kuin myöhemmin. Pitkällä tähtäimellä säästyy rahaa ja luontoa. Varsinkin, jos siirtyy pois öljystä.
  2. Pyydä remontista useampi tarjous. Jokaisesta tarjouksesta oppii jotain uutta ja näet ovatko esim. säästölaskelmat yhteneviä. Tarjouksissa ilmenneitä asioita voi varmennella muilta tarjoajilta.
  3. Energiaremontti on hyvä tilaisuus tukea paikallista yrittäjää.

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?