Skip to main content

Kärsitkö heinänuhasta? Varaudu hyvissä ajoin.

Kotisi, allergeeneista vapaa alue

ilmanvaihto heinänuhaa varten

Kaunis sää on palannut, mahtavaa! Se merkitsee kuitenkin myös siitepölykauden alkamista…Oletko yksi miljoonista, jotka kärsivät heinänuhasta? Merkitseekö auringonpaiste vuotavaa nenää ja allergiaa, vaikka noudatat ohjeita ja sinulle määrättyjä lääkkeitä? Tiesitkö, että on hyvin helppoa lievittää heinänuhaa soveltamalla hyviä ilmanvaihtotapoja kodissasi? Tutustu vinkkeihimme!

Mitä heinänuha oikeastaan on?

Saat keskikesällä äkkiä kaikki vilustumisen oireet: nenä vuotaa tai on tukossa, aivastelet, silmät vuotavat, on päänsärkyä…Sinulla voi jopa olla kurkkukipua tai arka suu. Lyhyesti, voit huonosti. Ovatko nämä oireet tuttuja? Kärsit luultavasti heinänuhasta. Kun heinien tai puiden siitepöly tulee kosketukseen nenäsi tai silmiesi limakalvojen kanssa, tapahtuu allerginen reaktio. Voit selvittää, onko sinulla todellakin heinänuha, menemällä lääkäriin allergiatestejä varten. Muista myös ristiallergiatesti: heinänuhasta kärsivät henkilöt reagoivat todennäköisesti allergisesti myös tiettyihin hedelmiin ja vihanneksiin, joissa on samaa allergeenia kuin siitepölyssä.

Milloin heinänuhakausi alkaa?

Hankalin asia heinänuhassa on se, että se voi kestää helmikuusta elokuuhun sen mukaan, minkä tyyppiselle siitepölylle olet allerginen. Joillakin heinänuhakausi kestää vain kuukauden, toisilla paljon pitempään. Joka tapauksessa mitä enemmän siitepölyä on ilmassa sitä voimakkaammat oireet ovat. Siksi on tärkeä tietää eri kasvien kukkimisajat tarvittavia järjestelyjä varten.

● Heinät: Toukokuusta syyskuuhun.

● Nokkonen: Kesäkuusta syyskuuhun.

● Koivu: Maaliskuusta toukokuuhun.

● Mänty ja kuusi: Huhtikuusta toukokuuhun.

● Tammi ja kastanja: Huhtikuusta kesäkuuhun.

● Lepät ja pähkinäpensas: Helmikuusta toukokuuhun.

● Niittysuolaheinä: Toukokuusta elokuuhun.

● Heinäratamo: Toukokuusta syyskuuhun.

● Mäkikuisma: Heinäkuusta elokuuhun.

● Sypressi: Maaliskuusta toukokuuhun.

Ensimmäiset toimet heinänuhan hoidossa

Ensimmäiseksi on noudatettava lääkärin suosituksia, mutta jos tiedät, mille siitepölylle olet allerginen, on parasta välttää sitä. Älä esimerkiksi leikkaa nurmikkoa, jos olet allerginen heinäkasveille. Oletko allerginen koivun siitepölylle? Älä edes harkitse kävelyä puistossa…Monista sivustoista löytyy eri siitepölyjen pitoisuudet. Noudata suosituksia ja vältä urheilua ulkona. Haluaisit kuitenkin päästä sisätiloista ulos? Vietä päivä vaikkapa meren rannalla.

Hyvästit kodin siitepölylle

Oireiden lieventämiseksi olisi ihanteellista pysyä kotona, kunhan siellä ei ole siitepölyä. Sulje ikkunat ja valitse älykäs ilmanpuhdistin, joka suodattaa pois siitepölyn, jotta voit edelleen nauttia raikkaasta ilmasta. Siitepölyhiukkaset eivät kestä kosteutta, joten on hyvä ajatus siivota koti kunnolla ja pestä hiukset ennen nukkumaanmenoa sekä kuivata pyykki sisällä.

Vältä ylimääräisiä ärsykkeitä

Vältä siitepölyn lisäksi muita ärsytyslähteitä, kuten tupankansavu ja vahvat hajut. Jos silmiäsi aristaa, älä käytä piilolinssejä ja huuhtele silmät säännöllisesti lämpimällä vedellä. Ennen kaikkea, älä hankaa niitä!

Liittyvät asiat

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?