Skip to main content

Ilmastointi: astmaatikon paras ystävä

Kesän kuumuus ei ole lempeä astmaatikolle. Astmaa pahentaa monasti ympäristötekijät, kuten ilmankosteus ja lämpötilavaihtelut. Näitä tekijöitä tulisi siten hallita mahdollisimman hyvin. Vastoin yleistä luuloa, ilmastoinnista voi olla paljon apua astmaatikoille.

Astman syyt

Astman tarkkoja syitä ei tunneta, mutta siihen vaikuttavat monet tekijät, kuten geenit, elämäntapa ja allergiat. Myös ympäristöllä on tärkeä rooli: kaupungistuminen, saasteet ja huono sisäilmanvaihto pahentavat oireita ja voivat aiheuttaa pikkulapsille astmaa. Lisäksi astmakohtauksen voi aiheuttaa monet ärsykkeet, mutta nämä vaihtelevat henkilöstä ja ajankohdasta riippuen. Käsitteitä:

  • Allergiset ärsykkeet: pölypunkit, eläinpöly, homeet, siitepöly, eläinproteiinit ja ruoan lisäaineet.
  • Ei-allergiset ärsykkeet: savu, pakokaasut, maalihöyryt, hajuvesi, pesuaineet, liitu, tulostusmuste, sumu, lämmönvaihtelut, kylmä ilma. Kaikki altistuvat näille ärsykkeille, mutta astmaatikot ovat paljon herkempiä niille.
  • Myös lääkitys, fyysinen rasitus, stressi, voimakkaat tunteet sekä hyperventilointi voivat aiheuttaa kohtauksen. Hengitysteiden infektiot voivat tilapäisesti pahentaa tilannetta.

Astman hillitseminen

Astmaatikot kärsivät puristavasta tunteesta rinnassa, hengitysvaikeuksista, jatkuvasta yskästä ja väsymyksestä. Vaikka astmaa ei voida parantaa, vaivaa voidaan hallita tehokkaasti välttämällä aiemmin mainittuja ärsykkeitä. Siten on suositeltavaa tuulettaa ja puhdistaa koti perusteellisesti, erityisesti makuuhuone. Lisäksi on tärkeää välttää altistumista tupakansavulle (myös passiiviselle), liikkua riittävästi, kun olosuhteet ovat suotuisat, ja päästä eroon mahdollisesta ylipainosta.

Astma ja kesän kuumuus

Samoin kuin heinänuhassa, lämpö voimistaa astman oireita. Tämä johtuu lähinnä ilmankosteuden lisääntymisestä sekä tuulen harvinaistumisesta, mitkä molemmat lisäävät siitepölymääriä ja edistävät kesäajan savusumun muodostumista.

Neuvoja:

  • Juo runsaasti vettä hengitysteiden limakalvojen kuivumisen estämiseksi. Myös tomaattimehu, maito, liemet ja hedelmämehut käyvät, mutta rajoita alkoholin, teen ja kahvin kulutusta.
  • Vältä tarpeetonta ponnistelua. Älä harrasta urheilulajeja yli 30 °C lämpötilassa ja vältä savusumua, savua ja mitä tahansa sellaista, mikä voi ärsyttää hengitysteitä.
  • Vältä kuumuutta ja hakeudu viileisiin paikkoihin. Laita aika ajoin kylmä pyyhe niskaasi, pysy varjossa ja pidä kotisi jäähdytettynä.
  • Ota lääkäriin yhteyttä, jos oireesi pahenevat, ja kysy, voitko lisätä lääkkeesi annostusta.
  • Kärsiikö lapsesi astmasta? Älä koskaan jätä häntä yksin kotiin tai autoon kuumana päivänä.

Ilmastoinnilla astmaa vastaan

Huomioiden ympäristötekijöiden ratkaisevan merkityksen tässä vaivassa, ilmastointi tai ilmanpuhdistin on hyvä apu astmaatikoille. Ne puhdistavat ilmasta haitalliset aineet, ja ilmastointilaite tuottaa myös miellyttävämmän lämpötilan, edellyttäen että järjestelmää käytetään ja huolletaan asianmukaisesti. Lopuksi voit ryhtyä erityisiin toimiin riippuen siitä, mitkä ärsykkeet aiheuttavat kohtauksen:

  • Ihanteellinen ilmankosteus on 40 - 60 %. Oireet pahenevat sekä liian kuivassa että liian kosteassa ympäristössä. Jos olet allerginen pölypunkeille tai homeelle, muista että ne viihtyvät kosteassa ja lämpimässä. Vastaavasti liian kuiva ilma aiheuttaa puristumisen tunnetta ja hengityksen vinkumista.
  • Varmista, että sisä- ja ulkolämpötilan ero ei ole liian suuri, mielellään viidestä kahdeksaan astetta. Suurempi ero voi voimistaa astman oireita.
  • Valitse ilmastointilaite, jossa on ilmanpuhdistin, tai järjestelmä, joka pystyy lisäämään tai vähentämään ilmankosteutta.
  • Tarkastuta ilmastointi säännöllisesti järjestelmän optimaalisen toiminnan varmistamiseksi.
ilmastointi ja astma

Liittyvät asiat

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?