Skip to main content

 

Daikinin tietopankki lämpöpumpuista

Kysymyksiä ja vastauksia

Ilmalämpöpumppujen ja ilma-vesilämpöpumppujen nestemäinen kylmäaine sitoo ulkoilman lämpöä, joka saa kylmäaineen höyrystymään. Kun lämpöpumpun kompressori puristaa kylmäaineen kokoon, nousee sen lämpötila voimakkaasti ja lämpö siirretään sisäyksikön kautta huoneilmaan. Lämpöpumpun suurin etu on se, että lämmitysteho on moninkertaisesti suurempi kuin kompressorin ja puhaltimen käyttämän sähköenergian tarve.

Ilmalämpöpumppua voi käyttää sekä kesällä viilentämiseen että lämmityskauden aikana lämmittämiseen. Ulkoilman lämpöä hyödyntävä lämpöpumppu säästää huomattavasti lämmityskustannuksissa verrattuna esimerkiksi suoraan sähkölämmitykseen.

Lue lisää millaisia säästöjä lämpöpumpulla voi saada

Talon ominaisuuksiin perustuva lämmön tarve ja lämmitysprofiili ovat perusta, joka määrittelee tarvittavan lämpöpumpun kapasiteetin: monenko kilowatin pumppu kotiin tarvitaan. Lämmön tarpeeseen vaikuttaa mm. paikallinen ilmasto, kiinteistön koko sekä talon energiatehokkuuteen vaikuttavat asiat kuten eristysten määrä. Lämpimän veden tarpeeseen vaikuttaa suoraan asukkaiden määrä ja myös mahdollisesti eri aikoina vaihteleva veden käyttötarve

Ilmalämpöpumpun, joka siirtää lämpöä ulkoilmasta ja puhaltaa sen sisätiloihin, voi asentaa millä lämmitysjärjestelmällä varustettuun taloon tahansa. Ilmalämpöpumppu ei ole yleensä talon ainoa lämmönlähde, mutta sillä voi täydentää esimerkiksi vanhaa sähkö- tai öljylämmitystä. 

Ilma-vesilämpöpumppu taas siirtää ulkoilman lämpöenergiaa vesikiertoiseen lämmitykseen ja sopii siksi suoraan sähkö- tai öljylämmityksen korvaajaksi. Sillä voidaan lämmittää myös käyttövettä. 

Myös maalämpöpumppu on vesikiertoisen keskuslämmityksen lämmönlähde. Maalämpöpumppu edellyttää maahan porattua lämpökaivoa tai maahan tai veteen upotettua keräysputkistoa. 

Valtuutetut Daikin-jälleenmyyjät auttavat valitsemaan sopivan lämpöpumpun.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhallin kierrättää jatkuvasti sisäilmaa ja poistaa siitä samalla pölyä ja muita epäpuhtauksia. Siksi sisäyksikön suodatin on hyvä puhdistaa kahden viikon välein. Suodattimeen kertyneen pölyn voi poistaa imuroimalla. Jos lika ei irtoa helposti, suodattimen voi pestä haaleassa vedessä, johon on lisätty tilkka neutraalia pesuainetta. Suodattimen on annettava kuivua kokonaan ennen sen asentamista takaisin sisäyksikköön. Tarkemmat ohjeet suodatinten ja lämpöpumpun puhdistukseen löytyvät oman lämpöpumpun käyttöohjeista. Käyttöohjeet löydät myös Daikinin verkkosivuilta. 

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö lämmittää huonetilaa puhaltimen avulla eikä lämmitä kodin vesijohtoverkoston käyttövettä. Lämmintä vettä voi tuottaa ilma-vesilämpöpumpun tai maalämpöpumpun avulla.

Lähimmän valtuutetun Daikin-lämpöpumppujen edustajan löydät helposti täältä. Jälleenmyyjämme huolehtivat myös lämpöpumpun asiantuntevasta asennuksesta.

Kaikilla Daikin-ilmalämpöpumpuilla voi viilentää huonetilaa kesällä. Lämpöpumppu myös vähentää kosteutta, jolloin kuumuus tuntuu vähemmän painostavalta. Jäähdytysominaisuus on saatavilla myös moniin Daikinin ilma-vesilämpöpumpuihin ja maalämpöpumppuihin.

Hyvälaatuiset ilma- ja ilma–vesi-lämpöpumput toimivat tehokkaasti aina –25 pakkasasteeseen saakka. Daikinin lämpöpumppuja ei myöskään tarvitse sammuttaa pakkasen kiristyessä. Todella kylmiin olosuhteisiin paras valinta on maalämpöpumppu.

Jäähdytyksen energiantarve on vähäinen verrattuna lämmitykseen, joten lämpöpumput vähentävät kokonaisuudessaan energiantarvetta, vaikka kesällä olisikin tarve lyhytaikaisesti myös jäähdytykseen. Jäähdytys on mukavuustekijä eikä energian tarve ole merkittävä; viilennyksen kustannus jää Suomen olosuhteissa alle euroon päivässä. Talven kymmenien asteen lämmitystarpeeseen verrattuna kesällä lämpöpumpulla tuotettavat lämpötilaerot ovat myös varsin pieniä. Usein parin asteen jäähdytys riittää viilentämään sisätilat miellyttäviksi.

Kaikkien öljyllä ja sähköllä lämmittävien kannattaa hankkia ainakin ilmalämpöpumppu. Investoinnin kannattavuus on hyvä, sillä kustannukset ovat pienet ja säästö iso. Esimerkiksi hyvän ilmalämpöpumpun vuosittainen hyötysuhde on kylmissä olosuhteissa yli neljä, eli yhdellä kilowatilla sähköä lämpöpumppu tuottaa yli neljä kilowattia lämpöä. Pientalossa lämmitys vastaa jopa 40–60 prosenttia ja käyttöveden lämmitys noin 10–25 prosenttia kotitalouden koko energiankäytöstä.

Lue lisää siitä millaisia säästöjä voit saada lämpöpumpulla

Daikin Altherma korkean lämpötilan lämpöpumppu voi nostaa vesikiertoisen lämmityksen kiertoveden lämpötilan jopa 80 asteeseen ilman sähkövastuksen käyttöä. Tällaisella lämpöpumpulla voit suoraan korvata öljykattilan kiinteistössä, jonka vanhat lämpöpatterit vaativat kovimmilla pakkasilla korkean kiertoveden lämpötilan. Matalan lämpötilan ilma-vesilämpöpumppu on energiatehokkuudeltaan parempi ja sopii kiinteistöihin, joissa on lämmönjakoa varten esimerkiksi modernit suuret radiaattorit tai vesikiertoinen lattialämmitys, joissa kiertoveden lämpötila on kylmälläkin ilmalla varsin matala.

Daikinin keinukompressorissa eli swing-kompressorissa on perinteisiin lämpöpumpun kompressorimalleihin verrattuna  vähemmän liikkuvia osia. Se vähentää kulumisriskiä, melutasoa ja tärinää.

Invertteriohjattu kompressori säätää kompressorin pyörintänopeutta jatkuvasti ja portaattomasti lämmitystarpeen mukaan. Lämpöpumppujen perinteinen niin kutsuttu on/off -kompressori käy vakionopeudella ja pysähtyy kokonaan, kun termostaatilla asetettu lämpötila on saavutettu. Vähentämällä energiaa kuluttavia käynnistyksiä ja pysäytyksiä energiankulutus vähenee jopa kolmanneksella ja myös säädetty lämpötila pysyy vakaampana.

Kun ilmalämpöpumppu hyödyntää ulkoilman lämpöä, ulkoyksikkö jäähtyy ja sen pintaan voi tiivistyä ulkoilman kosteutta. Tämä on täysin normaalia. Lämpöpumppu sulattaa automaattisesti huurteen aika ajoin kytkemällä sisäyksikön hetkeksi jäähdyttämään. Huurteen ja jään kertyminen on huomioitava lämpöpumpun sijoituksessa, sillä sulatuksen aikana ulkoyksikön alle kertyy vettä, joka jäätyy pakkasella.

SCOP eli vuosittainen lämpökerroin (Seasonal Coefficient of Performance) kertoo lämpöpumpun hyötysuhteen. Jos SCOP on esimerkiksi neljä, voi lämpöpumppu tuottaa yhdellä kilowatilla sähköä keskimäärin neljän kilowatin lämpötehon eli lämpöpumppu kuluttaa lämmitykseen energiaa vain neljänneksen verrattuna suoraan sähkölämmitykseen.

Energiatehokas ilmalämpöpumppu sopii hyvin talvilämpimän kesämökin lämmitykseen. Tavoitelämpötilan voi asettaa kymmeneen asteeseen, joten mökin peruslämmön voi pitää matalammalla tasolla ja säästää lämmityskustannuksissa silloin, kun paikalla ei ole ketään. Vaikka sähkökatko keskeyttäisi lämmityksen, lämpöpumppu jatkaa toimintaa automaattisesti muutaman minuutin kuluttua sähköjen palautumisesta. 

Jos mökki pidetään lämmityskaudella kylmillään, ilmalämpöpumppu lämmittää huonetilan puhaltimen ansiosta nopeasti ja tasaisesti. Daikinin etäohjauksella lämmityksen voi käynnistää mobiililaitteen avulla jo etukäteen. 

Lue lisää: ilmalämpöpumppu kesämökille

Laadukas ilmalämpöpumppu auttaa saamaan tulisijasta maksimaalisen hyödyn: Daikin Stylish ja Daikin Perfera -ilmalämpöpumppujen takkatoiminnon ansiosta sähköä ei tuhlata lämmitykseen kun takassa on tuli, vaan lämpöpumpun puhallin levittää lämpöä tasaisemmin. 

Daikinin takkalogiikaksi kutsuma toiminto on täysin automaattinen. Lämpöpumppu pysähtyy ja pelkkä puhallin käynnistyy tasoittamaan lämpötilaa, kun huonelämpötila on saavuttanut käyttäjän asettaman ylärajan. Tulisijan jäähtyessä lämpöpumppu käynnistyy automaattisesti uudestaan. 

Kun lämmityksessä käytetään apuna myös tulisijaa, kannattaa ilmalämpöpumpun toimintoasetukseksi valita "Lämmitys". Automaattiasetuksella ilmalämpöpumppu pyrkii pitämään huonelämpötilan valitulla tasolla, joten se voi kytkeytyä jäähdyttämään, jos tulisija lämmittää huonetilaa riittävästi.

Lue lisää: takkatoiminto

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?