Skip to main content

Pitääkö ilma-vesilämpöpumppu sammuttaa pakkasella?

Moni miettii, miten toimia oikein ilma-vesilämpöpumpun kanssa, kun paukkupakkaset iskevät? Daikinin lämpöpumppuasiantuntija, tuotepäällikkö Jussi Kummu antaa vinkit siihen, miten ilma-vesilämpöpumppua käytetään oikein kovilla pakkasilla. 

Pumppua ei kannata sammuttaa pakkasella

Laadukkailla ilma-vesilämpöpumpuilla ei ole pakkasrajoja. Parhaat mallit lämmittävät tehokkaasti vielä 25 asteen pakkasella. Pumppua ei siis kannata sammuttaa pakkaskauden aikana. Käytännössä laite pysyy käyttökuntoisena parhaiten, kun sen antaa olla päällä. Lämpöpumpun automatiikka säätää laitetta oikein ulkolämpötilan ja lämmöntarpeen vaihdellessa. 

Pumpun sammuttaminen ja uudelleen käynnistäminen kovalla pakkasella (–25 ja sitä alemmat lämpötilat) voi aiheuttaa vaurioita laitteeseen. Laite kylmenee, jos sen sammuttaa kylmällä säällä. Jos pumppu käynnistetään uudelleen matalissa lämpötiloissa, nopea laitteen lämpeneminen voi aiheuttaa vaurioita sen osiin. 

Tuhlaako ilma-vesilämpöpumppu sähköä kovilla pakkasilla? 

Ilma-vesilämpöpumput vähentävät tehokkaasti koko lämmityskauden energiakustannuksia, eikä tätä hyötyä hukata pakkasjaksojen aikana. Ratkaisevinta on energiatehokkuus koko lämmityskaudella, jonka pituus on eteläisessäkin Suomessa 8,5 kuukautta. 

Ilma-vesilämpöpumpun hyötysuhde on sitä parempi, mitä matalamman lämpötilan lämmönjakojärjestelmään se liitetään. Paras tulos saavutetaan lattialämmityksellä, jolloin kiertävä vesi lämmitetään noin 30 asteeseen. Laadukkaan laitteen lämpökerroin on parhaimmillaan lähes neljä, eli yhdellä sähköyhtiöltä ostetulla kilowatilla tuotetaan neljä kilowattia lämpöä. 

Vesikiertoisilla lämpöpattereilla, joissa kiertävä vesi lämmitetään selvästi kuumemmaksi, voidaan päästä lämmityskauden aikana lähes lämpökertoimeen 3.

Miten ilma-vesilämpöpumppua huolletaan?  

Kannattaa huolehtia siitä, että ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö pysyy puhtaana lumesta ja roskista, jotka voivat häiritä ilman kiertoa. Pumpun suodattimet on hyvä imuroida tai pestä 2–4 viikon välein. Ammattilaisen on hyvä tarkistaa ja säätää lämpöpumpun toiminta parin vuoden välein. 

On tärkeää, että ilma-vesipumppu oli oman kodin ominaisuuksiin sopiva. Järjestelmän säätäminen oikein takaa parhaan lämmitystuloksen. 

Ilma-vesilämpöpumpun asennuksen yhteydessä tehtävällä lämmitysjärjestelmän säädöllä saavutetaan mukava ja tasainen sisälämpötila sekä jopa 10–15 prosentin energiansäästö.

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?