Skip to main content

Mitä kaukolämmön tilalle?

Kannattaako kaukolämpö vaihtaa maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun? Kysymys tulee eteen viimeistään siinä vaiheessa, kun kodin kaukolämmön lämmönjakokeskuksen uusiminen alkaa olla edessä. 

Kaukolämmön kustannukset 

Kiinteistön omien kaukolämpölaitteiden uusinta tulee yleensä ajankohtaiseksi viimeistään 25 vuoden käyttöiän jälkeen. Esimerkiksi kaukolämpöyhtiö Helenin mukaan pientaloissa laiteuusinnan kustannukset ovat noin 5000–8000 euroa. 

Kaukolämmön hinta on noussut koko 2000-luvun eikä laskua ole odotettavissa mm. polttoaineiden ja päästöoikeuksien hintojen noustessa. Energiateollisuus ry:n mukaan kaukolämmön keskihinta vuonna 2005 oli 45,5 € / MWh* ja vuonna 2019 jo 82,3 €/MWh**

Kaukolämmön vaihtoehdot

Kaukolämpöä käyttävissä taloissa on poikkeuksetta vesikiertoiset patterit tai lattialämmitys, joten lämmönlähteen muuttaminen ei vaadi muutoksia kodin lämmönjakojärjestelmään. Siksi kaukolämmön lämmönjakokeskuksen tilalle voi asentaa helposti joko maalämpöpumpun tai ilma-vesilämpöpumpun. 

Tarpeen vaatiessa järjestelmää voi täydentää Daikin Altherma HPC -puhallinkonvektoreilla, joiden avulla samalla järjestelmällä hoituu myös kodin viilennys kesän kuumimpina päivinä. 

  • Toisin kuin ilmalämpöpumppu, Altherma ilma-vesilämpöpumppu tuottaa kodin tarvitseman lämmön lisäksi myös lämpimän käyttöveden. Energiakaivoa ei kuitenkaan tarvitse porata, joten maalämpöön verrattuna ilma-vesilämpöpumpulla ratkaiset kodin lämmityksen yksinkertaisemmin ja pienemmillä kustannuksilla.

  • Daikin Altherma GEO -maalämpöpumput tuottavat luotettavaa lämpöä kovimmillakin pakkasilla. Yksi Daikinin maalämpöteknologian keskeisistä eduista on kompressorin laaja tehoalue. Lattialämmityskäytössä lämmitystarpeen ollessa vähäinen lämmitysteho voi olla 850 wattia, mutta kovimmilla pakkasilla sama maalämpöpumppu tuottaa 9,6 kilowatin tehon. Tämä merkitsee pienempää energiankulutusta ja parempaa kestoikää. 

  • Daikin Altherma -puhallinkonvektorit toimivat samalla tavoin kuin lämpöpatterit, mutta puhaltimen ansiosta ne reagoivat lämmöntarpeen muutoksiin nopeammin. Puhallinkonvektorit tuottavat saman lämpötilan kuin perinteiset patterit, mutta lämmönsiirtimessä kiertävän veden lämpötila on matalampi. Tämä merkitsee suoraa energiansäästöä. Lisäksi puhallinkonvektorilla voi myös viilentää kesähelteillä kodin oleskelutiloja ja makuuhuoneita ilman erillistä ilmalämpöpumppua. 

Tutustu tarkemmin Daikinin ratkaisuihin kaukolämpötalon energiaremonttiin:

  • Uusi, erittäin hiljainen Daikin Altherma 3 H HT -ilma-vesilämpöpumppu soveltuu erityisen hyvin kohteisiin,joissa vanha kaukolämpöjärjestelmä, öljy- tai sähkölämmitys halutaan vaihtaa vihreämpään, kustannustehokkaampaan lämmitysjärjestelmään.

Altherma 3 H HT on käytössä erittäin hiljainen.

  • Daikin Altherma 3 R -ilma-vesilämpöpumput soveltuvat erityisesti yhdistettäväksi lattialämmitykseen tai uudenaikaisiin matalan lämpötilan pattereihin. Tyylikäs ja vain vähän tilaa vievä sisäyksikkö on lähes äänetön.  

  • Daikin Altherma GEO -maalämpöpumput ovat teknisesti edistyksellisiä, pitkäikäisiä lämmönlähteitä. 

  • Daikin Altherma HPC: puhallinkonvektori, jossa samaan tuotteeseen yhdistyvät lämmitys ja jäähdytys. 

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?