Skip to main content

Kerrostaloasunnon jäähdytys ilmalämpöpumpulla

Jäähdyttävä Daikin Cool -ilmalämpöpumppu on käytännöllinen ja energiatehokas ratkaisu kerrostaloasunnon tai -liikehuoneiston viilennykseen hellekausien aikana. Jo muutaman asteen viilennys vaikuttaa merkittävästi mukavuuteen. Ilmalämpöpumppu helpottaa tukalaa oloa entisestään poistamalla sisäilmasta kosteutta: kuiva ja lämmin ilma tuntuu miellyttävämmältä kuin kuuma ja kostea.

ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon

Ilmalämpöpumpulla ei ole vaikutusta talon ilmanvaihdon toimintaan, koska ilmalämpöpumppu ainoastaan kierrättää sisäilmaa sisäyksikön läpi. 

Jäähdytyksen lisäksi ilmalämpöpumppu myös puhdistaa koko ajan sisäilmaa, kun ilma kiertää lämpöpumpun läpi. Daikinin ainutlaatuinen ilmanpuhdistusjärjestelmä on kolmivaiheinen:

  1. Esisuodatin poistaa sisäilmasta pölyä
  2. Flash Streamer -yksikön tuottamat nopeat elektronit hapettavat ilman epäpuhtauksia
  3. Titaani-apatiittisuodatin poistaa ilmasta pienhiukkasia, allergeeneja ja hajuja

Kodin tai toimiston viilentämisen kustannukset ovat hyvin kohtuullisia, sillä Daikinin lämpöpumput ovat erittäin energiatehokkaita ja viilentämisen energiantarve on lämmittämiseen verrattuna vähäinen. Tyypillisesti asunnon vuotuinen viilentäminen ilmalämpöpumpulla kuluttaa 50–200 kWh sähköä, joten kustannukseksi tulee 5–25 € vuodessa.

Ilmalämpöpumpun asennus kerrostaloon

Kerrostalossa on harvoin mahdollista asentaa lämpöpumppua ulkoseinälle, tämä voisi tulla kyseeseen vain joissain alimman kerroksen asunnoissa. Huomaamaton asennuspaikka on parveke, jossa ulkoyksikkö ei muuta rakennuksen julkisivua. Siksi tämä vaihtoehto on mahdollinen useimmissa taloyhtiöissä. 

Ulkoyksikkö kannattaa asentaa parvekkeen kaiteen alapuolelle, jolloin se ei näy ulospäin. Asennusliike huolehtii laitteen asentamisesta käyttäen vaimennuskumeja- tai jousia, jotka estävät runkoäänien välittymisen omaan ja muiden asuntoihin. 

Viilennyskäytössä ilmalämpöpumppu kuivaa sisäilmaa ja huonetilan ylimääräinen kosteus tiivistyy sisäyksikköön. Useimmiten kondenssivesi voidaan johtaa sujuvasti parvekkeen vedenpoistojärjestelmään. 

Koska ilmalämpöpumpun asennus vaatii muutoksia rakennuksen ulkopuolelle ja vähintään läpivientiä ulkoseinään, on ilmalämpöpumpun asennukselle saatava taloyhtiön suostumus ja osakkaan on tehtävä muutostyöilmoitus isännöitsijälle. Jos ilmalämpöpumppuja on asennettu ennenkin, on toiselle osakkaalle yleensä myönnettävä lupa samoin ehdoin. 

Viilentävän imalämpöpumpun oikeasta mitoituksesta huolehtii Daikin-asennusliike. Tehontarpeeseen vaikuttaa mm. jäähdytettävän tilan koko, ikkunoiden pinta-ala ja ilmansuunta. Daikin Cool -ilmalämpöpumput mahdollistavat myös ns. Multi-split -järjestelmän rakentamisen, jolloin yhteen ulkoyksikköön kytketään useampi sisäyksikkö. Tämä mahdollistaa tehokkaan jäähdyttämisen tiloissa, joissa yhden sisäyksikön viilentävä ilmavirta ei ulotu kaikkiin jäähdytystä kaipaaviin huoneisiin. 

Tarkempia tietoja hankinnasta ja muutostöistä löytyy Kerrostalon viilennys ilmalämpöpumpulla -ohjeesta, jonka ovat tehneet yhteistyössä Kiinteistöliitto, Kiinteistöliitto Uusimaa, Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ja Rakennustieto.

Toimiston viilentäminen ilmalämpöpumpulla

Elegantti Daikin Stylish Cool -ilmalämpöpumppu sopii hyvin myös liian lämpimien toimistotilojen viilentämiseen kesäkaudella. 

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?