Skip to main content

Vaihtoehdot kodin jäähdyttämiseen helteellä

Millä keinolla pidät kodin helleviikkoina miellyttävän viileänä? Lue Daikinin asiantuntijoiden vinkit kodin tehokkaaseen jäähdyttämiseen.

Tehokkain ja energiataloudellisin kodin viilennyslaite on ilmalämpöpumppu. Maltillinen viilentäminen ilmalämpöpumpulla ei aiheuta merkittäviä kustannuksia. Mutta mitä muita vaihtoehtoja on tarjolla?

”Kaikkein tehokkainta viilentäminen on laitteella, joka poistaa samalla sisäilmasta kosteutta. Kuivempi sisäilma ei tunnu yhtä kuumalta ja vain asteen, parin jäähdytys riittää tekemään sisäilmasta miellyttävän viileän tuntuista”, Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu neuvoo. 

Kun sisätiloja jäähdytetään, kannattaa samalla myös vähentää auringon lämmittävää vaikutusta. Kaihtimet, verhot ja markiisit vähentävät sisätilojen lämpenemistä, ja kun jäähdytetään niin ovet ja ikkunat kannattaa tietysti pitää kiinni. 

Viilentäminen onnistuu myös maalämpöpumpulla tai ilma-vesilämpöpumpulla

Kahteen suuntaan toimivan ilmalämpöpumpun tapaan – sama laite voi lämmittää talvella ja jäähdyttää kesällä – jäähdyttäminen onnistuu myös sopivalla maalämpöpumpulla tai ilma-vesilämpöpumpulla. 

”Reunaehto on, että lämpöpumpun pitää olla kykenevä viilennykseen. Kaikkien ilma-vesilämpöpumppujen ja maalämpöpumppujen ohjauksessa ei tätä ominaisuutta ole”, Jussi Kummu kertoo. 

Viilentämiseen kykenevän lämpöpumpun lisäksi tarvitaan järjestelmä, jolla jäähdytys ohjataan niihin tiloihin, joissa sitä tarvitaan. 

Asuintiloissa ja kosteissa tiloissa on Suomessa yleensä yhteinen lämmitysjärjestelmä

”Suomessa asuintilossa ja kosteissa tiloissa on yleensä yhteinen lämmitysjärjestelmä. Kesällä jäähdytys on siis pystyttävä ohjaamaan sinne missä sitä tarvitaan, ettei jäähdytetä esimerkiksi pesuhuoneen lattiaa”, Kummu huomauttaa.  

Maalämpöpumpun porakaivoon sijoitettua keruupiiriä voi käyttää myös passiivijäähdytykseen. Tällöin viileä maalämpöneste erotetaan omaan haaraan kiertämään puhallinpatterin kautta maalämpöpumpulle. Tällöin huonetilojen lämpöä voidaan hyödyntää käyttöveden lämmitykseen.

”Passiivijäähdytyksen ongelma on rajallinen jäähdytysteho, joka voi vielä heikentyä kun lämpökaivon lämpötila nousee hellejakson aikana, Daikinin jäähdyttävissä maalämpöpumpuissa on aktiivijäähdytys sisäänrakennettuna, jolloin lämpöpumpun kompressorilla voidaan tuottaa todella tehokkaasti jäähdytystä”, Kummu kertoo.  

Ilma-vesilämpöpumpulla viilennys puolestaan sujuu samaan tapaan kuin ilmalämpöpumpullakin: sisäilmasta poistettu lämpö siirretään ulkoilmaan ulkoyksikön kautta. 

Miten viilennysteho siirretään huoneilmaan?

Ilmalämpöpumpulla sisäyksikkö puhaltaa asuintiloihin viileää ilmaa. Mutta miten maalämpöpumpun tai ilma-vesilämpöpumpun viilennysteho siirretään huoneilmaan? 

Tavalliset lämpöpatterit tuntuisivat yksinkertaisimmalta ratkaisuilta, mutta niiden pinta-ala jää pieneksi tehokkaaseen jäähdytykseen (ellei kiertovesi ole erittäin kylmää) ja tavallinen patteritermostaatti tekee jäähdyttämisen mahdottomaksi, sillä se toimii juuri väärin päin eli vähentää veden kiertoa lämpötilan noustessa. 

Merkittävin ongelma muodostuisi kuitenkin kosteudesta: kylmä patteri kondensoi sisäilman kosteutta ja vesi alkaisi tiivistyä patteriin ja kastelisi alla olevan lattian.

  1. Puhallinkonvektori eli puhallinpatteri lisää jäähdytystehoa huomattavasti ja myös poistaa kosteutta huoneilmasta, jolloin asumismukavuus paranee ja ilma tuntuu viileämmältä. 
  2. Lattiaviilennyksessä lattialämmityksen putkistossa kierrätetään viileää vettä. Lattian suuren pinta-alan vuoksi lattiassa kiertävän veden ei tarvitse olla kylmää. 
  3. Kattoon asennettava jäähdytyspaneeli, jossa viileä vesi kiertää. 
  4. Tuloilmakanavaan asennettava jäähdytyspatteri, mikäli talossa on koneellinen poisto- ja tuloilmanvaihto. Tällöin taloon ulkoa otettava korvausilma ei lämmitä sisätiloja.  

Ilmalämpöpumpun hyvä puoli on edelleen se, että laite on erittäin tehokas jäähdyttäjä ja varsin helppo asentaa millä tahansa lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmällä varustettuun taloon tahansa. Asentaminen onnistuu myös useimpiin parvekkeellisiin kerrostaloasuntoihin – Daikinin hiljaiset ulkoyksiköt eivät häiritse naapureita ja yöksi laittaiston voi kytkeä erityiseen hiljaiseen toimintotilaan.

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?