Skip to main content

Pidä työpiste viileänä etätyössä

Auringon paahtaessa työnteko käy tukalaksi, olipa kyse työpaikasta tai kotitoimistosta. Auringonpaisteella etelän puoleisten ikkunoiden lämpötila voi nousta hetkessä yli 40 asteeseen ja tehokkaasti eristetyt talot myös pysyvät lämpiminä. 

Työpaikalla tiloja parhaassa tapauksessa viilennetään kesäkaudella, mutta kotona viilentävä järjestelmä on harvinainen. Vain joka kymmenes uusi asuinkerrostalo on varustettu järjestelmällä, joka pitää asuntojen lämpötilan siedettävänä hellekausien aikana. 

Suomessa valon ja myös lämpösäteilyn määrä on kesällä erityisen suuri; lyhyestä kesästä huolimatta vuotuinen kokonaissäteilyn määrä on Etelä-Suomessa lähes samaa suuruusluokkaa kuin Pohjois-Saksassa.

Jäähdyttävä ilmalämpöpumppu – kodin viilennys etätöissä

Kuumuus heikentää suorituskykyä

Työskentelylämpötilassa ei ole kyse pelkästään ihmisen tyytyväisyydestä olosuhteisiin, vaan työturvallisuuskeskuksen mukaan ihmisen suorituskyky heikkenee lämpötilan noustessa. Lämpötilan kohotessa yli +25 °C suorituskyky heikkenee kahdella prosentilla jokaista lämpöastetta kohden. Kuumatyöhön siirrytään kun lämpötila ylittää +28 °C, jolloin suositusten mukaan olisi pidettävä 10 minuutin tauko kerran tunnissa.

Lainsäädännössä ei aseteta velvoittavia raja-arvoja työtilojen lämpötiloista, mutta työsuojeluviranomaiset suosittelevat kevyen istumatyön tekijälle lämpötilaksi 21–25 °C. Raskaassa työssä lämpötilasuositus on selvästi alhaisempi, 12–17 °C. 

Mukava työskentelylämpötila on yksilöllinen asia, sillä kunkin ihmisen kehon rakenne, terveydentila, ääreisosien verenkierto ja myös persoonallisuus vaikuttavat lämmönsietoon. Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Hannu Rintamäki toteaa Työpiste-verkkolehden Duunitohtori-palstalla, että enintään 85 prosenttia työntekijöistä on tyytyväisiä parhaimpiinkin lämpöoloihin. Siksi lämpötilaa pitäisikin pystyä säätämään oman tarpeen mukaan.

Työn luokitusLämpötilasuositus
Kevyt istumatyö21–25 °C
Muu kevyt työ19–23 °C
Keskiraskas työ 17–21 °C
Raskas työ12–17 °C

Miten etätyöpisteen saa viileämmäksi?

Ilmalämpöpumppu on erittäin tehokas ja myös yksinkertaisesti käyttöönotettava kodin viilennysjärjestelmä, sillä se ei vaadi muutoksia ilmanvaihtojärjestelmään. Lämpötilaa voi säätää helposti kaukosäätimellä ja jäähdytyksen voi pitää päällä vain tarvittaessa.

Jäähdytyksen lisäksi ilmalämpöpumppu myös puhdistaa koko ajan sisäilmaa, kun ilma kiertää koko ajan lämpöpumpun läpi. Daikinin ainutlaatuinen ilmanpuhdistusjärjestelmä on nelivaiheinen: Esisuodatin poistaa sisäilmasta pölyä, Flash Streamer -yksikön tuottamat nopeat elektronit hapettavat ilman epäpuhtauksia ja viimeisenä titaani-apatiittisuodatin poistaa ilmasta pienhiukkasia, allergeeneja ja hajuja. 

Daikin-ilmalämpöpumppujen hyvän energiatehokkuuden ansiosta viilentäminen ei maksa paljoa. VTT:n selvityksessä pientalon kesäaikaiseen viilennykseen lämpöpumpulla kului 100–1 500 kWh sähköä, jolloin jäähdytyksen vuosikustannukset jäävät muutamasta eurosta noin 60 euroon. 

Merkittävää hyötyä on myös siitä, että ilmalämpöpumppu myös kuivaa sisäilmaa, sillä kuiva ja lämmin ilma ei tunnu yhtä tukalalta kuin kostea ja kuuma. Tämän ansiosta ilmalämpöpumpulla viilennettäessä riittää vähäisempi jäähdytysteho ja energiaa säästyy. Usein riittävä asetus sisäilman lämpötilalle on 24–25 astetta. 

Kerrostalossa tai esimerkiksi kaukolämmöllä lämpenevässä omakotitalossa ilmalämpöpumppua ei kannata, eikä myöskään saa, käyttää muuhun kuin viilennykseen. Siksi sopiva valinta on Daikinin Cool-tuotesarjan pelkästään jäähdytykseen tarkoitettu ilmalämpöpumppu.

Ilmalämpöpumpun sisäyksikkö sijoitetaan kodin tilaan, josta ilma kiertää mahdollisimman hyvin niihin huoneisiin, joita halutaan jäähdyttää. Ulkoyksikkö kiinnitetään rakennuksen ulkoseinään tai maatelineelle ja johdotus viedään seinän läpi sisälle. Daikinin Multi split -järjestelmä mahdollistaa myös useamman sisäyksikön liittämisen yhteen ulkoyksikköön. 

Kerrostalossa viilentävän ilmalämpöpumpun ulkoyksikön voi sijoittaa useimmissa tapauksissa siististi parvekkeelle. Ota yhteyttä isännöitsijään, taloyhtiön hallitukseen ja naapureihin hyvissä ajoin ennen asennusta.

Lue lisää:

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?