Skip to main content

Tarvitaanko Suomessa jäähdytystä?

Tarvitseeko asunto tai työpaikka Suomessa jäähdytystä? Kaikkina vuodenaikoina ei ole helppo muistaa, että Suomessa voi olla kesällä liiankin kuumaa. 

  • Viikkojen hellejaksot ovat tyypillisiä Suomen kesässä
  • Erityisen paljon kuumenevat kaupunkiasunnot ja huoneet joissa on suuri ikkunapinta-ala
  • Mukava lämpötila on yksilöllinen asia. Vanhuksille kuumuus voi olla vaarallista. 
Ilmalämpöpumppu jäähdyttämässä makuuhuonetta, jossa on isot ikkunat

2000-luvulla Suomessa on koettu lukuisia kesiä, jolloin päivälämpötila on pysynyt hellelukemissa yhtäjaksoisesti 3–4 viikkoa. 40–50 hellepäivän jaksot ovat varsin tavanomaisia monella paikkakunnalla.  

Rannalla hellekesä on mukava, kaupunkiasunnossa se voi olla tukala – vanhukselle jopa hengenvaarallinen.  Auringon paistaessa ikkunoiden lämpötila nousee nopeasti 40 asteeseen. Auringon säteily kuumentaa sisätiloja sekä säteilyn lämmittämien pintojen että lämpöpatterina toimivien ikkunapintojen kautta. 

On tärkeää huomioida, että mukava lämpötilä on yksilöllinen asia: kunkin ihmisen terveydentila, kehon yksilölliset ominaisuudet ja myös persoonallisuus vaikuttavat lämmönsietoon. Siksi lämpötilaa pitäisikin pystyä säätämään oman tarpeen mukaan. 

Suuret ikkunapinnat lisäävät kuumenemista

Helle on yhtä tukalaa uusissa ja vanhoissa rakennuksissa. Uusissa taloissa suuret ikkunapinta-alat ovat jopa lisänneet sisätilojen kuumenemista – varsinkin jos ikkunat ovat etelän puolella. Jäähdytys ei ole tavanomainen ratkaisu uusimmissakaan asunnoissa; sellainen rakennetaan vain 10 prosenttiin uusista asuinkerrostaloista. 

Vanhoissa taloissa on käytössä useimmiten koneellinen poistoilmanvaihto, jolloin kesällä kuuma korvausilma tulee venttiileistä tai ikkunan raoista suoraan ulkoa. Uusissa kerrostaloissa koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto tuo kuuman ilman makuu- ja olohuoneisiin. Ilmalämpöpumpulla voit viilentää kotiasi omien tarpeidesi mukaan.

Työpaikalla tiloja parhaassa tapauksessa viilennetään kesäkaudella, mutta kotona viilentävä järjestelmä on harvinainen. Vain joka kymmenes uusi asuinkerrostalo on varustettu järjestelmällä, joka pitää asuntojen lämpötilan siedettävänä hellekausien aikana.

 

Lue lisää jäähdyttämisestä ilmalämpöpumpulla: 

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?