Skip to main content

Stylish jäähdyttää sisustusbloggarin tyylikkään kodin

Lämpöpumpun paikan valinta on monelle sisustajalle kynnyskysymys, niin myös Modernisti kodikas -blogia ahkerasti päivittävälle Kerttu Pylvänäiselle.  

”Kaapelointi on toinen tärkeä asia, joten kannattaa selvittää voiko putkitukset tehdä esimerkiksi yläpohjan kautta, jolloin sisälle ei tarvitse tehdä pintavetoja. Lämpöpumpun sijoitusmahdollisuuksia kannattaakin selvittää asiantuntijan kanssa jo etukäteen”, Kerttu vinkkaa.

Uuden kodin olohuoneeseen Daikin Stylish -sisäyksikölle löytyi lopulta huomaamattoman luonteva paikka olohuoneen sisäänkäynnin yläpuolelta. Sieltä pystyttiin myös johdotukset ohjaamaan yläpohjaan ja edelleen autokatokseen, josta löytyi hyvä paikka ulkoyksikölle. Paikka suunniteltiin yhdessä pumpun asentaneen Lämpöykkösen asiantuntijan kanssa.

Lämpöpumpun paikan valinta on monelle sisustajalle kynnyskysymys, niin myös Modernisti kodikas -blogia ahkerasti päivittävälle Kerttu Pylvänäiselle.

Lämpöpumpun ulkonäkö on tärkeä asia

Olohuone on vaaleasävyinen, joten sisäyksikön väriksi valittiin vähiten huomiota herättävä valkoinen mattapinta. Tarjolla on kolme muutakin värivaihtoehtoa, joten sisustuksesta ja seinä- ja kattopintojen väristä riippuen sisäyksikkö voi olla musta, hopeinen tai mustan puun sävyinen. 

”Ei ole todellakaan yhdentekevää, miltä lämpöpumppu näyttää”, Kerttu huomauttaa. 

Uusi erillistalo lämpiää energiaa säästävällä maalämpöpumpulla, joten ilmalämpöpumppua tarvitaan vain kesäaikaiseen viilentämiseen. Siksi lämpöpumpuksi valittiin nimenomaan jäähdyttämiseen tarkoitettu Daikin Stylish Cool -sarjan huippumalli. Valinnassa tärkeää oli myös mahdollisuus lämpöpumpun etäohjaukseen älypuhelimella. 

Ensimmäisenä kesänä uudessa kodissa kärsittiin kuumuudesta

Jäähdytyksen tarve tuli selväksi jo lämpöpumpun asennusta edeltävänä kesänä, joka oli ensimmäinen uudessa kodissa. Kuumuudesta kärsittiin erityisesti yläkerrassa, jonka suuret, lattiaan saakka ulottuvat ikkunat aukeavat itään. Kesällä onkin jouduttu tinkimään maisemista ja pitämään verhoja kiinni.  

”Iltapäiväaurinko paistaa sisälle ilman varjoa auringonlaskuun saakka eikä läpivetoa ole voinut järjestää pitämällä toisen puolen ikkunoita auki, koska sillä puolella taloa on vilkasliikenteinen tie. Viime kesänä sisällä oli niin kuuma, että kun palasimme mökiltä kotiin oli kaapissa ollut hiilihappojuomapullo räjähtänyt kuumuudessa”, Kerttu kertoo. 

Suojaisammassa alakerrassa jäähdytyksen tarve on vähäisempi eikä sinne ainakaan toistaiseksi hankita jäähdytyslaitetta, mutta tulevan terassilasituksen alle on tarkoitus asentaa varjostavat verhot. Mikäli jäähdytystä haluttaisiin eri puolille taloa on Stylish Cool -ilmalämpöpumpun sisäyksiöitä mahdollista asentaa useampia samaan ulkoyksikköön. Tällöin esimerkiksi makuuhuoneisiin voidaan sijoittaa hiljaiset lämpöpumput. Viilentävän ilmalämpöpumpun voi asentaa myös moniin kerrostaloihin, jolloin ulkoyksikkö sijoitetaan parvekkeelle. 

Tuleeko kodin jäähdyttäminen kalliiksi? 

Tuleeko kodin viilentäminen kalliiksi? Energiatehokkaalla Daikinilla vaikutus sähkölaskuun jää pieneksi ja ilma tuntuu vähäiselläkin jäähdytysteholla viileämmältä, sillä lämpöpumppu myös kuivaa sisätilaa. VTT:n selvityksessä pientalon kesäaikaiseen viilennykseen lämpöpumpulla kului 100–1 500 kWh sähköä, jolloin jäähdytyksen vuosikustannukset jäävät muutamasta eurosta noin 60 euroon. 

Jäähdytyksen ohella Daikin Stylish parantaa myös sisäilman laatua poistamalla ilmasta pölyä ja epäpuhtauksia. Stylishin vakiovarusteisiin kuuluu Flash Streamer -yksikkö, joka tuhoaa tehokkaasti paitsi esimerkiksi siitepölyä myös homeita ja viruksia. 

Lue lisää: 

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?