Tämä on osa 3/5 Leppoisaa lämpöä kotiin -ohjelmasarjaa
Tässä blogissa kerromme maalämmöstä ja maalämpöjärjestelmästä. Lämpöpumpuista puhutaan tänä päivänä paljon. Vuonna 2019 reilusti yli puolet pientalorakentajista valitsi lämmitysmuodoksi lämpöpumpun ja heistä taas valtaosa maalämmön. Tilastokeskuksen mukaan maalämmön osuus lämmönlähteenä on ollut kasvussa 2000-luvun alusta lähtien. Daikin Jussi Kummu, mitä maalämpö oikeastaan on ja millaisiin koteihin maalämpö soveltuu?
“Maalämpö on maaperään ja kallioon varastoitunutta uusiutuvaa energiaa, jota käytetään kotien ja käyttöveden lämmitykseen. Maalämpö sopii niin uusiin kuin vanhoihinkin taloihin ja sillä voidaan korvata se vanha sähkölämmitys tai öljylämmitys. Ja nythän öljylämmityksestä luopuvat voivat saada sen 4000 euron tuen valtiolta. Maalämpöpumpun avulla voidaan lämmittää se talo, käyttövesi ja jopa jäähdyttää kesällä. Suunnitteluvaiheessa oleellista on se, että lähtötiedot on oikein. Oikeilla lähtötiedoilla varmistetaan se, että mitoitusvaiheessa kun lasketaan keruuputkiston mittaa, niin siitä tulee riittävän pitkä, ja sitten tuosta maalämpöpumpusta valitaan se oikeatehoinen laite. Maalämpöpumppualan asiantuntijat auttaa oikein mielellään mitoitus- ja laitevalinta-asioissa aina.”
Jos on nyt talonrakennus mielessä ja maalämpö harkinnassa, niin liittyykö tähän järjestelmään jotain sellaisia seikkoja, joita suunnitteluvaiheessa erityisesti tulisi ottaa huomioon?
“Keruuputkisto vaatii aina luvan. Ja yksinkertaisimmillaan tämä homma toimii niin, että alkuvaiheessa kannattaa ottaa sinne oman kunnan rakennusvalvontaan yhteyttä ja selvittää miten asia käytännössä hoidetaan. Isolle tontille voidaan asentaa pintaputkisto, joka asennetaan noin yhden metrin syvyyteen. Ja tonttia todellakin vaaditaan, koska 400 metriä putkea vaatii noin 600 neliötä vapaata tilaa. Ja maaperän kosteus vaikuttaa paljon tähän putken pituuteen, eli se voi kohteesta riippuen vähän vaihdella. Pienemmälle tontille voidaan tehdä sitten energiakaivo ja energiakaivon tyypillinen syvyys on noin 200 metriä ja tarpeen vaatiessa niitä voidaan tehdä sitten useampia.”

Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu
Toimiiko maalämpöjärjestelmä kaikkina vuodenaikoina? Onko maalämpö edullinen ja ekologinen lämmitysmuoto?
“Kyllä. Maalämpöpumpulla lämmittäminen on edullista ja ekologista. Pohjoisessakin maaperän lämpötila on tasainen ympäri vuoden ja jopa 80 % talon lämmitysenergiasta on uusiutuvaa energiaa maaperästä ja sähköä tarvitaan tuolloin vain 1/5 . Eli jos meillä on talo, jonka lämmitysenergian kulutus on 30 000 kWh, ostoenergian kulutus on tällöin vain 6000 kWh vuodessa.”
Millainen on maalämpöpumpun hyötysuhde ja miten tuota tehokkuutta ylipäätään voidaan puolueettomasti mitata?
“Lämpöpumppujen hyötysuhdetta ilmaistaan lämpökertoimella ja vuosilämpökertoimella. Lämpökerroin on yhden toimintapisteen suoritusarvo, esimerkiksi keruuliuoksen lämpötila 0 astetta ja lämmityksen menoveden lämpötila 35 astetta. Vuosilämpökerroin puolestaan kertoo laitteen hyvyyden koko vuoden ajalta ja kuvaa paremmin todellisuutta, eli vuosilämpökertoimeen kannattaa kiinnittää huomiota.”
Maalämpö on varmasti monen ekologisesti ajattelevan asukkaan valinta. Monet kuitenkin pelkäävät, että tuo aloituskustannus on aika korkea. Onko maalämpö siis kovin kallis investointi?
“Maalämpöjärjestelmän hankinta maksaa 13 000–16 000 euroa. Käyttökustannuksiltaan se on kuitenkin ylivoimaisen edullinen, koska vuositasolla lämmitys maksaa sitten 700–1000 euroa vuodessa, riippuu vähän rakennuksesta ja sijainnista. Oleellista on se, että järjestelmän täytyy olla oikein suunniteltu ja oikein asennettu ja oikein käytetty. Tällöin se maalämpöjärjestelmä voi kestää tuommoisen 15–20 vuotta, eli sanoisin, että maalämpöpumppu on ylivoimaisen edullinen lämmitysjärjestelmä pitkällä aikavälillä.”
Millainen on maalämpöjärjestelmän laitteisto ja mitä osia siihen kuuluu?
“Maalämpöjärjestelmässä on lämmönkeruuputkisto ja lämpöpumppu. Lämpöpumpussa itsessään on sitten käyttövesivaraaja ja lämmityksen kiertovesipumput ja kompressori ja niin pois päin. Maalämpöpumpun paras sijoituspaikka on tekninen tila.”
Vaihdettaessa öljylämmityksestä maalämpöön pitääkö koko lämmitysjärjestelmä pattereineen kaikkineen vaihtaa uusiin?
“Pattereiden vaihdon tarpeesta puhutaan paljon. Tässä sanoisin, että se on syytä selvittää alkuvaiheessa, koska yleensä niitä pattereita ei tarvitse kuitenkaan vaihtaa, eli maalämpö sopii erittäin hyvin öljylämmityksen tilalle.”
Onko uuden maalämpöjärjestelmän asentaminen iso urakka?
“Maalämpöjärjestelmän asentaminen vaatii toki työtä, mutta aikataulullisesti se on hyvinkin joustava, koska keruuputkisto ja maalämpöpumppu voidaan asentaa täysin vapaasti. Ensin voidaan tehdä keruuputkisto ja sitten asentaa maalämpöpumppu tai toisin päin, eli maalämpöpumpussa olevia sähkövastuksia voidaan käyttää talon lämmittämiseen, jos keruuputkistoa ei ole vielä ehditty tehdä.”
Onko maalämpöjärjestelmää hankala käyttää?
“Maalämpöjärjestelmän käyttö on itse asiassa hyvin helppoa, kun ei koske asetuksiin turhan usein. Eli annetaan automatiikan huolehtia siitä sisälämpötilasta, et se pysyy tasaisena ja mukavana. Etäohjaus tänä päivänä mahdollistaa sen, että lämpöpumpun toimintaa voi sitten seurata mistä tahansa. Ja tässä kohtaa haluaisin muistuttaa käyttäjiä vastuusta, eli kerran kuussa olisi hyvä käydä kuitenkin katsomassa, että kaikki on kunnossa”
Miten toimitaan sitten sellaisessa tilanteessa, kun omat neuvot loppuvat kesken?
“Jos maalämpöpumpun kanssa on ongelmia, ihan ensin kannattaa muistaa se, että lämpöpumpussa on tietokone. Se kannattaa käynnistää uudelleen. Jos ei se auta, niin sen jälkeen voi soittaa sille lämpöpumpun asentajalle tai huoltoon. Ja hankintavaiheessa kannattaa kyllä kysellä jälleenmyyjiltä, että onko heillä saatavilla huoltosopimusta, johon liittyisi tämmönen etäseurantapalvelu, joka parhaimmillaan mahdollistaisi jopa ennakoivat huollot.”
Mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun päättää siirtyä maalämpöön?
“Aluksi kannattaa ottaa yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan ja varmistaa lämmönkeruuputkiston lupa-asiat kuntoon. Jälleenmyyjälle pitää aina antaa oikeat lähtötiedot, esimerkiksi öljynkulutuksesta. Sen perusteella laitteisto osataan mitoittaa oikean kokoiseksi. Kannattaa pyytää tarjous vähintään kolmelta eri yritykseltä. On myös aina pidettävä huoli, että hinta sisältää käytönopastuksen. Myös etäohjauksesta ja huoltosopimuksesta kannattaa tiedustella.”
Tämä blogi on osa Daikinin Leppoisaa lämpöä kotiin -ohjelmasarjaa. Käsittelemme kodin energiansäästöä kaikkiaan viidessä blogissa. Muissa jaksoissa paneudumme asumismukavuuteen, öljyn korvaamiseen muilla lämmönlähteillä, ilmalämpöpumpun valintaan sekä miten suoran sähkölämmityksen kustannuksia voi pienentää.
Muut sarjan jaksot:
- Öljylämmityksestä eroon, julkaistu 13.11.2020
- Puhdas sisäilma ja sopiva lämpötila parantavat asumismukavuutta ja terveyttä, julkaistu 19.11.2020
- Säästöä sähkölämmittäjälle: suorasta sähkölämmityksestä energiatehokkaampi, julkaistu 2.12.2020
- Sopivan ilmalämpöpumpun valinta ja asentaminen, julkaistu 8.12.2020