Skip to main content

Sähkölämmittäjä voi säästää energiaremontilla yli 2000 euroa vuodessa

Suoralla sähköllä lämmittävät ovat sähkön hinnan vaihtelujen armoilla, sillä energiaa voi säästää lähinnä vain alentamalla huonelämpötilaa. Miten sähkölämmittäjä voi pienentää sähkölaskua pysyvästi? Suomessa vielä huonosti tunnettu ratkaisu tekee kodin täydellisen energiaremontin aiempaa selvästi helpommaksi ja säästö voi olla yli 2000 euroa vuodessa. 

Ilmalämpöpumppu sopii kaikkiin kohteisiin

Käytännössä jokaiseen kotiin tai mökille sopiva ratkaisu on ilmalämpöpumppu. Laitteiden energiatehokkuus on parantunut rajusti ja nykyaikainen laadukas ilmalämpöpumppu tuottaa yhden kilowatin ottoteholla kylmässäkin ilmastossa jopa neljä kilowattia lämpöä. 

Ilmalämpöpumppu ei kuitenkaan sovi kodin ainoaksi lämmönlähteeksi, vaan se on tukilämmitysmuoto. 

”Koko kodin energiansäästöön vaikuttaa merkittävästi pohjaratkaisu: mitä avarammat tilat ovat, sitä suuremman osan talosta voi yhdellä ilmalämpöpumpulla lämmittää”, kertoo lämpöpumppuvalmistaja Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu

Ilma-vesilämpöpumppu lämmittää myös käyttöveden pienellä energiantarpeella

Pidemmälle kantava ratkaisu on vanhojen sähköpattereiden korvaaminen kokonaan ilma-vesilämpöpumpulla ja vesikiertoisella lämmönjakojärjestelmällä. Tavallinen ilmalämpöpumppu lämmittää tai jäähdyttää sisäyksikön kautta suoraan yhden huoneen sisäilmaa, mutta ilma-vesilämpöpumpulla lämmitetään sekä käyttövettä että kodin lämmitysjärjestelmässä – yleensä lämpöpattereissa tai lattialämmityksessä – kiertävää lämmitysvettä.  

”On myytti, että suoran sähkölämmityksen muuttaminen vesikiertoiseksi olisi kallista ja hankalaa. Kustannustehokas ja nopeasti toteutettava ratkaisu on ilma-vesilämpöpumppu, sisälle asennettava käyttövesivaraaja ja huonekohtaiset puhallinkonvektorit”, Jussi Kummu neuvoo. 

Ratkaisusta on lukuisia etuja: ensinnäkin ilma-vesilämpöpumppu ei edellytä lämpökaivon poraamista, sillä laite ottaa ilmalämpöpumpun tapaan energiaa suoraan ulkoilmasta. Energiaa säästyy myös käyttöveden lämmityksestä, kun sekin tuotetaan lämpöpumpulla. 

Uusi ratkaisu huonekohtaiseen lämmitykseen ja jäähdytykseen: monipuolinen puhallinkonvektori

Lämmönjakoputkiston asentaminen taas käy yksinkertaisesti, kun jokaiseen huoneeseen tarvitaan vain yksi puhallinkonvektori. Puhallinkonvektori eli puhallinpatteri muistuttaa seinälle asennettavaa ilmalämpöpumpun sisäyksikköä. Puhaltimen ansiosta lämpö jakautuu tasaisesti koko huonetilaan ja kiertoveden lämpötilaksi riittää pakkasillakin 35–45 astetta. Sen ansiosta lämpöpumpun hyötysuhde on erinomainen ja energiaa säästyy. 

”Puhallinkonvektorit myös parantavat asumismukavuutta, sillä ne reagoivat nopeasti lämmöntarpeen muutoksiin ja samalla järjestelmällä voi hoitaa myös kesän kuumimpien päivien viilennystarpeen pienellä energiankulutuksella”, Kummu kertoo. 

Jos kotiin asennetaan puhallinkonvektorit, niin vanhat sähköpatterit voidaan haluttaessa jättää paikoilleen ikkunoiden alle, mutta niitä ei tarvitse pitää päällä. 

Toisin kuin lämpöpattereilla, puhallinkonvektorilla voi myös jäähdyttää – ilman erillistä ilmalämpöpumppua. Näin kodin jokaiseen huoneeseen saadaan erikseen säädettävä lämmitys ja jäähdytys. 

Daikinin ratkaisu muodostuu Altherma 3R tai Altherma 3H -ilma-vesilämpöpumpusta ja Altherma HPC -puhallinkonvektoreista. Konvektoreita on saatavana kolmena eri mallina: ilmalämpöpumpun sisäyksikkö muistuttavana seinämallina, perinteisen lämpöpatterin näköisenä lattiamallina sekä rakenteeseen upotettavana, jolloin näkyville jää vain huomaamaton säleikkö.

Konvektoreita on saatavana kolmena eri mallina: ilmalämpöpumpun sisäyksikkö muistuttavana seinämallina, perinteisen lämpöpatterin näköisenä lattiamallina sekä rakenteeseen upotettavana, jolloin näkyville jää vain huomaamaton säleikkö.

”Altherma HPC -puhallinkonvektorit ovat myös niin hiljaisia, että ne sopivat hyvin myös makuuhuoneisiin”, Kummu kertoo. 

Kummu korostaa, että Daikin pystyy toimittamaan lämpöpumppuun ja puhallinkonvektoreihin perustuvan järjestelmän kaikki komponentit, jolloin järjestelmä toimii saumattomasti. Daikin on myös ainoa valmistaja, joka suunnittelee ja valmistaa itse kaikki lämpöpumppujen keskeiset osat: kompressorit, lämmönvaihtimet ja kylmäaineet. 

”Ilma-vesilämpöpumpun ja puhallinkonvektoreiden yhdistelmä on investointi, joka samalla kertaa parantaa asumismukavuutta sekä säästää rahaa ja ympäristöä. Puhallinkonvektori on todella mukavuutta lisäävä asia sekä pakkasilla, kostealla ilmalla että kesähelteillä, kun jokaisen huoneen olosuhteita voi hallita joustavasti erikseen”, Kummu sanoo. 

Säästöä yli 2000 euroa vuodessa

Jussi Kummu laski lämmityskustannukset eri vaihtoehdoilla Jyväskylässä sijaitsevan tyypillisen omakotitalon energiankulutuksella. Jos tilojen ja käyttöveden lämmitykseen tarvitaan 20 000 kWh energiaa vuodessa tarkoittaisi se noin 7,5 kW lämmitystehon tarvetta kylmimpinä päivinä. 

”Tämän energian tuottaminen ilma-vesilämpöpumpulla ei ole ongelma”, Kummu sanoo. 

Sähkön hinnalla 17 c/kWh (siirto ja energia) lämmityskustannus on suoralla sähkölämmityksellä 3400 euroa vuodessa, ilma-vesilämpöpumpulla ja puhallinkonvektoreilla 1135 € vuodessa. Samalla myös lämmin käyttövesi aletaan tuottaa energiaa säästävällä lämpöpumpulla. 

”Ilma-vesilämpöpumppu ja puhallinkonvektorit maksavat kiinteistöstä riippuen asennettuna 20 000 – 25 000 euroa. Asennustyöstä saa lisäksi kotitalousvähennyksen, joka on maksimissaan 2250 euroa per henkilö, eli kahden työssäkäyvän aikuisen talous voi saada 4500 euron tuen”, Kummu laskee. 

Ilma-vesilämpöpumpun teho riittää suuriinkin kohteisiin

Riittääkö ilma-vesilämpöpumpun teho kovilla pakkasilla? Jussi Kummun mukaan Daikin ilma-vesilämpöpumppuja on saatavilla luokissa 4–18, joten tarvittaessa tehoa riittää suuriinkin kohteisiin. 

”Daikin-asiantuntija valitsee aina kuhunkin kohteeseen sopivan ilma-vesilämpöpumpun kiinteistön energiantarpeen perusteella. Siksi lähtötiedot ovat tärkeitä. Todenmukainen tieto lähtötilanteesta saadaan, kun huomioidaan lämmityssähkön kulutuksen lisäksi myös mahdollinen lämmitykseen käytetty polttopuun määrä”, Kummu kertoo. 

Altherma ilma-vesilämpöpumppuja on saatavana sekä pelkästään lämmittävinä että lämmittävinä ja jäähdyttävinä versioina. Sisäyksiköiden vaihtoehdot ovat ilman käyttövesivaraajaa oleva pienikokoinen seinämalli ja joko 180 tai 230 litran käyttövesivaraajalla varustettu lattiamalli. Sopiva vaihtoehto valitaan kodin käyttöveden tarpeen mukaan. Tyylikkään näköisen lattiamallin voi sijoittaa vanhan lämminvesivaraajan tilalle tekniseen tilaan tai vaikkapa kodinhoitohuoneeseen. Lämminvesivaraajan sisältävä sisäyksikkö vie tilaa saman verran kuin tavallinen jääkaappi-pakastin.  

”Daikinin ilma-vesilämpöpumput pystyvät hyödyntämään myös aurinkosähköä, jolloin huomattava osa kesäajan lämpimän käyttöveden energiantarpeesta saadaan omista paneeleista”, Kummu mainitsee. 

Daikinin vinkit edulliseen sähkölämmitykseen

  1. Hanki kotiin tai mökille ilmalämpöpumppu ja säädä samassa tilassa sijaitsevat sähköpatterit vain 17–19 asteeseen. Ilmalämpöpumpulla voit jo pienentää merkittävästi sähkölaskua. 
  2. Vaihda lämmönlähteeksi ilma-vesilämpöpumppu. Asiantuntija valitsee talon energiantarpeeseen sopivan tehoisen lämpöpumpun.  
  3. Asenna jokaiseen asuinhuoneeseen puhallinkonvektori, joka jakaa lämmön tasaisesti pienellä energiantarpeella

Ilma-vesilämpöpumppu ja puhallinkonvektorit

  • Ei tarvetta lämpökaivon poraamiseen
  • Ilma-vesilämpöpumppu voi pienentää ostosähkön tarpeen kolmannekseen suoraan sähkölämmitykseen verrattuna 
  • Puhallinkonvektori mahdollistaa myös huoneen viilentämisen samalla järjestelmällä
  • Seinämallinen Altherma HPC puhallinkonvektori vie vain vähän tilaa: syvyys 129 mm 
  • Vesikiertoiseen lattialämmitykseen verrattuna puhallinkonvektorit reagoivat nopeasti lämmöntarpeen muutoksiin
  • Hiljainen puhallinkonvektori sopii myös makuuhuoneeseen

 

Lisätietoa

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?