Valtion tuki öljylämmityksestä luopuville

Öljylämmityksen vaihtaminen ilma-vesilämpöpumppuun

Pientalon vanhenevan öljylämmityksen voi korvata energiatehokkaalla lämpöpumpulla. Vanhan öljykattilan – kuten myös sähköllä lämpiävän kattilan tilalle – sopii ilma–vesilämpöpumppu tai maalämpöpumppu. Molemmat tuottavat hyvällä hyötysuhteella sekä lämmintä käyttövettä että kuumaa vettä vesikiertoiseen keskuslämmitykseen.

Muistilista energiaremonttia suunnitteleville: Mitä tukea lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen voi saada? 

  • Vuoden 2020 valtion budjetissa tukeen varattiin vanhojen öljylämmitteisten talojen energiaremonttien tukemiseen 28 miljoonaa euroa ja vuoden 2021 budjetissa 9,4 miljoonaa euroa. Määräraha riittää yhteensä noin 10 000 hakijalle ja hakemuksia on maaliskuun lopussa 2021 jätetty yli 12 000, joten määräraha on käytännössä lopussa.
  • Muita käytössä olevia tukimuotoja:
    • Energiaremontissa voi hyödyntää kotitalousvähennystä, jota voi saada yhdessä puolison kanssa 4 500 euroa.  
    • ARA myöntää enimmäismäärältään 6000 € avustuksia (enintään 50 % hyväksytyistä kustannuksista) energiatehokkuuden parantamiseen. Avustuksen saamiseksi tulee laskea rakennuksen E-luku rakentamisvuodelta ja energiakorjausten jälkeen.

 Daikinin asiantuntijoilta saat apua sopivan lämmitysjärjestelmän valintaan ja mitoitukseen sekä aineistoa suunnitelmaa ja kustannusarvioita varten.

Mitä öljylämmityksen tilalle?

Koska öljylämmitystaloissa on liki poikkeuksetta vesikiertoinen keskuslämmitys, on taloon valittava sellainen lämpöpumppu, jolla pystytään tuottamaan sekä lämmintä käyttövettä että kuumentamaan lämmönjakojärjestelmässä kiertävä vesi.

Ilmalämpöpumpulla lämmitetään vain huoneilmaa, joten se ei sovellu vesikiertoisen lämmönjakojärjestelmän lämmönlähteeksi. Sen sijaan ilmalämpöpumppu on oikea laite suoralla sähköllä lämpiävän kodin tai kesämökin energiankulutuksen pienentämiseen. 

Daikinin suositus öljylämmityksen energiaa säästäväksi korvaajaksi on helposti vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään asennettava ilma-vesilämpöpumppu. Kannattavuustarkastelun mukaan ilma-vesilämpöpumppu voi säästää lämmityskustannuksissa lähes tuhat euroa vuodessa, jos vanhan öljylämmityksen kulutus on 2500 litraa vuodessa. 

Ilma-vesilämpöpumppu on energiatehokas ratkaisu kodin lämmityksessä

Oikein mitoitettu ja sopivan tyyppinen ilma-vesilämpöpumppu pystyy tuottamana riittävän kuumaa vettä kodin lämmönjakojärjestelmään. Järjestelmän mitoituksen tekee aina asiantunteva lämpöpumppuasentaja. Ota yhteyttä ja selvitetään yhdessä oikea ratkaisu sinun kotiisi.

Ota yhteyttä Daikiniin, niin autamme hakemuksessa tarvittavan suunnitelman tekemisessä. Suunnittelun lähtötiedoiksi tarvitsemme yhteystietosi, osoitteen sekä tiedon lämmitysöljyn ja/tai polttopuun kulutuksesta sekä asukkaiden määrästä.  

Kotitalousvähennys vuonna 2021

Kun kotona tai mökillä tehdään  perusparannustöitä voi osan kuluista vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Vuonna 2021 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2250 euroa. 

Vuonna 2021 maksimivähennyksen saa, jos yritykseltä ostetuissa palveluissa kuten lämpöpumpun asennustöissä työn osuus on yhteensä 5 875 euroa [(5 875 x 40 %) - 100) = 2 250 euroa]. Jos vähennykseksi vaadittu määrä ylittää maksimin, viranomainen vähentää vähentämättä jääneen määrän toisen puolison veroista automaattisesti. Puolisot voivat siis saada yhteensä 4 500 euron vähennykset.

Kotitalousvähennystä pitää hakea itse: teetetyt työt ilmoitetaan verotusta varten joko verkon kautta Omaverossa tai postitse. Verottaja tekee vähennyksen suoraan verosta.

ARA:n energia-avustukset taloyhtiöille

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n energia-avustus on erillinen tuki, jota on saatavilla 2020–2022. Toisin kuin öljylämmityksestä luopumisen tukea, energia-avustusta voivat saada myös taloyhtiöt. 

Energia-avustuksen saamiseksi on osoitettava, että rakennuksen energiatehokkuudesta kertova E-luku on korjausten jälkeen enintään 0,56 x rakentamisvuoden E-luku. Tuen saamiseksi tarvitaan ammattilaisen tekemät E-lukulaskelmat, selvitys ja kustannusarvio toimenpiteistä sekä energiatodistus.