Skip to main content

Valtion tuki öljylämmityksestä luopuville

Lämmitysöljyn korkean hinnan vuoksi kodin energiaremontti on öljylämmittäjille ajankohtainen asia. Polttoöljyn keskihinta oli vuonna 2020 noin 0,76 euroa, loppukesästä 2023 öljylitra maksoi noin 1,5 euroa. Vanhan lämmitysjärjestelmän päivitys energiaa säästävällä lämpöpumpulla merkitsee nopeaa ja pysyvää rahan säästöä ja vähentää Suomen öljyriippuvuutta. 

Myös lämmityskaasun hinta on noussut rajusti. Tilastokeskuksen mukaan maakaasun hinta nelinkertaistui alkuvuoden 2022 aikana. 

Tuet öljylämmityksestä tai kaasulämmityksestä luopuville

Energiaremontin kannattavuutta parantavat entisestään öljylämmityksestä tai kaasulämmityksestä luopujille myönnettävät tuet. Valtion tuki on 4000 euroa ja tukirahaa oli ELY-keskuksesta 13.11.2023 saadun tiedon mukaan käytettävissä vielä yli 42 miljoonaa euroa, joten määrärahat riittävät yli 10 000 hakijalle. Valtion vuoden 2024 budjettiin avustusmäärärahoja ei enää esitetä.   

Vaihtoehtoisesti energiaremontissa voi hyödyntää kotitalousvähennystä, joka tehdään remontin työn osuudesta. Öljylämmityksestä luopujat saavat kotitalousvähennyksen korotettuna, joten vähennys voi olla yhdessä puolison kanssa 7000 €. 

Lue valtion tuesta sekä miten voit hakea sitä.

Pientalon vanhenevan öljylämmityksen voi korvata energiatehokkaalla lämpöpumpulla. Vanhan öljykattilan – kuten myös sähköllä lämpiävän kattilan tilalle – sopii ilma–vesilämpöpumppu tai maalämpöpumppu. Molemmat tuottavat hyvällä hyötysuhteella sekä lämmintä käyttövettä että kuumaa vettä vesikiertoiseen keskuslämmitykseen.

Muistilista energiaremonttia suunnitteleville: Mitä tukea lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen voi saada? 

 • Valtio tukee lämmitysjärjestelmän uudistavia pientalon omistajia 4000 eurolla, kun öljylämmityksestä siirrytään  maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun. Avustusta voidaan myöntää hankkeille, joiden kustannukset ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen. Hakemusten käsittelyajat ovat kohtuullisen lyhyitä, sillä syyskuun 2023 lopussa käsiteltiin saman vuoden kesäkuussa saapuneita hakemuksia. 
 • Kaasulämmityksestä luopujat voivat niinikään saada tasan 4000 euron tuen, jos kaasun tilalle kodin lämmönlähteeksi vaihdetaan maalämpöpumppu tai ilma-vesilämpöpumppu. Avustusta voidaan myöntää hankkeille, joiden kustannukset ovat syntyneet 7.4.2022 jälkeen. Syyskuussa 2023 ELY-keskus käsitteli maakaasulämmityksen vaihtajien hakemuksia lähes reaaliajassa.  
 • Muita käytössä olevia tukimuotoja:
  • Öljylämmitystalon energiaremontissa voi hyödyntää korotettua kotitalousvähennystä, jota voi saada yhdessä puolison kanssa vuosina 2022–2027 yhteensä 7000 euroa.  Korotettu kotitalousvähennys edellyttää öljylämmityksestä luopumista. 
  • ARA myöntää enimmäismäärältään 6000 € avustuksia (enintään 50 % hyväksytyistä kustannuksista) energiatehokkuuden parantamiseen. Avustuksen saamiseksi tulee laskea rakennuksen E-luku rakentamisvuodelta ja energiakorjausten jälkeen. Lue lisää ARA:n energia-avustuksesta taloyhtiöille

Daikinin asiantuntijoilta saat apua sopivan lämmitysjärjestelmän valintaan ja mitoitukseen sekä aineistoa suunnitelmaa ja kustannusarvioita varten. Suunnittelun lähtötiedoiksi tarvitsemme yhteystietosi, tiedon lämmitysöljyn, kaasun ja/tai polttopuun kulutuksesta sekä asukkaiden määrästä.

Mitä öljylämmityksen tai kaasulämmityksen tilalle?

Koska öljylämmitystaloissa ja kaasulämmitystaloissa on liki poikkeuksetta vesikiertoinen keskuslämmitys, on taloon valittava sellainen lämpöpumppu, jolla pystytään tuottamaan sekä lämmintä käyttövettä että kuumentamaan lämmönjakojärjestelmässä kiertävä vesi.

Ilmalämpöpumpulla lämmitetään vain huoneilmaa, joten se ei sovellu vesikiertoisen lämmönjakojärjestelmän lämmönlähteeksi. Sen sijaan ilmalämpöpumppu on oikea laite suoralla sähköllä lämpiävän kodin tai kesämökin energiankulutuksen pienentämiseen. 

Daikinin suositus öljylämmityksen energiaa säästäväksi korvaajaksi on helposti vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään asennettava ilma-vesilämpöpumppu. 

Lämpöpumppu on vaivaton lämmönlähde. Öljyn tilauksesta ei tarvitse huolehtia ja voit etäohjata kodin lämpötilaa mistä tahansa omalla älypuhelimellasi. 

Ilma-vesilämpöpumppu on energiatehokas ratkaisu kodin lämmityksessä

Oikein mitoitettu ja sopivan tyyppinen ilma-vesilämpöpumppu pystyy tuottamana riittävän kuumaa vettä kodin lämmönjakojärjestelmään. Järjestelmän mitoituksen tekee aina asiantunteva lämpöpumppuasentaja.


Valtion tuki: avustus pientalon öljylämmityksestä tai kaasulämmityksestä luopumiseksi

Toukokuussa 2023 hakemuksia valtion avustukseen oli tullut reilut 28 000, myönteisiä päätöksi oli tehty 24 000 ja rahaa oli jäljellä vielä noin 12 000 kohteen avustukseen. Toukokuussa käsiteltiin saman vuoden huhtikuussa tulleita hakemuksia, eli käsittelyaika on kuukauden–parin luokkaa. 

Avustusta myönnetään yksityishenkilöille ja kuolinpesille, jotka omistavat omakotitalon tai paritalon tai talossa sijaitsevan asunnon hallintaan oikeuttavia osakkeita. Edellytyksenä on, että pientalo on ympärivuotisessa asuinkäytössä – vapaa-ajan asunnon energiaremonttiin ei siis saa tätä avustusta.

Avustussumma on aina 4000 euroa, jos öljylämmityksestä tai kaasulämmityksestä siirrytään maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun. Avustus myönnetään suunnitelman ja kustannusarvion perusteella ja maksetaan jälkikäteen hankkeen valmistuttua.  

Näin haet avustusta

 1. Tutustu hakuohjeeseen (pdf) sekä usein kysyttyihin kysymyksiin
 2. Pyydä Daikinilta tarjous, niin autamme sopivan lämmitysjärjestelmän valinnassa ja mitoituksessa. Meiltä saat myös  aineistoa tukihakemuksessa tarvittavaa suunnitelmaa ja kustannusarvioita varten.
 3. Hae avustusta sähköisesti Aluehallinnon asiointipalvelun kautta
 4. Hae tarvittaessa Daikinilta rahoitusta lämpöpumpun hankintaan ja asennukseen. Lue lisää rahoituksesta.

Kotitalousvähennys vuonna 2023

Kun kotona tai mökillä tehdään perusparannustöitä voi osan kuluista vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Vuonna 2023 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on öljylämmityksestä luopuville 3500 euroa ja muita remontteja teettäville 2250 euroa. 

Vuonna 2023 maksimivähennyksen saa, jos yritykseltä ostetuissa palveluissa kuten lämpöpumpun asennustöissä työn osuus on vähintään 6000 euroa [(6000 x 60 %) - 100) = 3 500 euroa]. Jos vähennykseksi vaadittu määrä ylittää maksimin, viranomainen vähentää vähentämättä jääneen määrän toisen puolison veroista automaattisesti. Puolisot voivat siis saada yhteensä 7 000 euron vähennykset.

Kotitalousvähennystä pitää hakea itse: teetetyt työt ilmoitetaan verotusta varten joko verkon kautta Omaverossa tai postitse. Verottaja tekee vähennyksen suoraan verosta.

ARA:n energia-avustukset taloyhtiöille

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020-2023. Toisin kuin öljylämmityksestä tai kaasulämmityksestä luopumisen tukea, energia-avustusta voivat saada myös taloyhtiöt. 

Energia-avustuksen saamiseksi on osoitettava, että rakennuksen energiatehokkuudesta kertova E-luku on korjausten jälkeen enintään 0,56 x rakentamisvuoden E-luku. Tuen saamiseksi tarvitaan ammattilaisen tekemät E-lukulaskelmat, selvitys ja kustannusarvio toimenpiteistä sekä energiatodistus.

Avustuskelpoiseksi katsotaan kaikki muutokseen liittyvät kustannukset säiliön ja laitteiston purusta uuden laitteiston hankintaan ja asennukseen. Jos öljystä tai kaasusta luovutaan kokonaan voi mahdollinen avustus olla 50 %. Avustussumma on aina enintään 4 000 euroa tai lähes nollaenergiatasoon pyrittäessä 6 000 euroa asuntoa kohden.

ARA kertoo käsittelevänsä saapuneet avustushakemukset noin kuudessa kuukaudessa. Elokuussa 2023 käsiteltiin kesäkuussa sapuneita hakemuksia. Avustukseen varatuista lähes 99 miljoonasta eurosta oli elokuussa sidottu noin 57 miljoonaa euroa. 

 

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?