Valtion tuki öljylämmityksestä luopumiseen

Valtion tuki öljylämmityksestä luopuville

Öljylämmityksestä on luopunut syksystä 2020 alkaen jo yli 7 000 kotitaloutta. Valtioneuvoston asetuksella vuodelle 2021 tuli lisärahaa 9,4 miljoonaa euroa ja EU:n kestävän kasvun ohjelmasta vielä 25 miljoonaa euroa. Hakemusten käsittelytahtia on lisäksi luvattu nopeuttaa. Valtionavustuksia öljystä luopumiseksi jaetaan pientalojen omistajille myös vuonna 2022. Lue valtion tuesta sekä miten voit hakea sitä.

 

Pientalon vanhenevan öljylämmityksen voi korvata energiatehokkaalla lämpöpumpulla. Vanhan öljykattilan – kuten myös sähköllä lämpiävän kattilan tilalle – sopii ilma–vesilämpöpumppu tai maalämpöpumppu. Molemmat tuottavat hyvällä hyötysuhteella sekä lämmintä käyttövettä että kuumaa vettä vesikiertoiseen keskuslämmitykseen.

Muistilista energiaremonttia suunnitteleville: Mitä tukea lämmitysjärjestelmän vaihtamiseen voi saada? 

  • Valtio tukee lämmitysjärjestelmän uudistavia pientalon omistajia 4000 eurolla, kun öljylämmityksestä siirrytään  maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun. Avustusta voidaan myöntää hankkeille, joiden kustannukset ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen.
  • Muita käytössä olevia tukimuotoja:
    • Energiaremontissa voi hyödyntää kotitalousvähennystä, jota voi saada yhdessä puolison kanssa 4 500 euroa.  
    • ARA myöntää enimmäismäärältään 6000 € avustuksia (enintään 50 % hyväksytyistä kustannuksista) energiatehokkuuden parantamiseen. Avustuksen saamiseksi tulee laskea rakennuksen E-luku rakentamisvuodelta ja energiakorjausten jälkeen. Lue lisää ARA:n energia-avustuksesta taloyhtiöille

Daikinin asiantuntijoilta saat apua sopivan lämmitysjärjestelmän valintaan ja mitoitukseen sekä aineistoa suunnitelmaa ja kustannusarvioita varten. Suunnittelun lähtötiedoiksi tarvitsemme yhteystietosi, tiedon lämmitysöljyn ja/tai polttopuun kulutuksesta sekä asukkaiden määrästä.

Mitä öljylämmityksen tilalle?

Koska öljylämmitystaloissa on liki poikkeuksetta vesikiertoinen keskuslämmitys, on taloon valittava sellainen lämpöpumppu, jolla pystytään tuottamaan sekä lämmintä käyttövettä että kuumentamaan lämmönjakojärjestelmässä kiertävä vesi.

Ilmalämpöpumpulla lämmitetään vain huoneilmaa, joten se ei sovellu vesikiertoisen lämmönjakojärjestelmän lämmönlähteeksi. Sen sijaan ilmalämpöpumppu on oikea laite suoralla sähköllä lämpiävän kodin tai kesämökin energiankulutuksen pienentämiseen. 

Daikinin suositus öljylämmityksen energiaa säästäväksi korvaajaksi on helposti vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään asennettava ilma-vesilämpöpumppu. Kannattavuustarkastelun mukaan ilma-vesilämpöpumppu voi säästää lämmityskustannuksissa lähes tuhat euroa vuodessa, jos vanhan öljylämmityksen kulutus on 2500 litraa vuodessa. 

Ilma-vesilämpöpumppu on energiatehokas ratkaisu kodin lämmityksessä

Oikein mitoitettu ja sopivan tyyppinen ilma-vesilämpöpumppu pystyy tuottamana riittävän kuumaa vettä kodin lämmönjakojärjestelmään. Järjestelmän mitoituksen tekee aina asiantunteva lämpöpumppuasentaja.

Valtion tuki: avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi

Avustukseen on osoitettu 28,5 miljoonaa euroa vuoden 2020 lisätalousarviossa, 9,4 miljoonaa euroa vuoden 2021 talousarviossa ja 65 miljoonaa euroa EU:n Kestävän kasvun ohjelmassa. Ensimmäinen määräraha on sidottu jo tehtyihin noin 7 000 avustuspäätökseen ja elokuussa 2021 myönnettiin tukea seuraavasta, 9,4 miljoonan euron määrärahasta.

Avustusta myönnetään yksityishenkilöille ja kuolinpesille, jotka omistavat omakotitalon tai paritalon tai talossa sijaitsevan asunnon hallintaan oikeuttavia osakkeita. Edellytyksenä on, että pientalo on ympärivuotisessa asuinkäytössä – vapaa-ajan asunnon energiaremonttiin ei siis saa tätä avustusta.

Avustussumma on aina 4000 euroa, jos öljylämmityksestä siirrytään maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun. Avustus myönnetään suunnitelman ja kustannusarvion perusteella ja maksetaan jälkikäteen hankkeen valmistuttua. Avustusten käsittely on ruuhkautunut, mutta uusia hakemuksia voi lähettää edelleen ja ne käsitellään saapumisjärjestyksessä.

Näin haet avustusta

  1. Tutustu hakuohjeeseen (pdf) sekä usein kysyttyihin kysymyksiin
  2. Pyydä Daikinilta tarjous, niin autamme sopivan lämmitysjärjestelmän valinnassa ja mitoituksessa. Meiltä saat myös  aineistoa tukihakemuksessa tarvittavaa suunnitelmaa ja kustannusarvioita varten.
  3. Hae avustusta sähköisesti Aluehallinnon asiointipalvelun kautta
  4. Hae tarvittaessa Daikinilta rahoitusta lämpöpumpun hankintaan ja asennukseen. Lue lisää rahoituksesta.

Kotitalousvähennys vuonna 2021

Kun kotona tai mökillä tehdään  perusparannustöitä voi osan kuluista vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Vuonna 2021 kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2250 euroa. 

Vuonna 2021 maksimivähennyksen saa, jos yritykseltä ostetuissa palveluissa kuten lämpöpumpun asennustöissä työn osuus on yhteensä 5 875 euroa [(5 875 x 40 %) - 100) = 2 250 euroa]. Jos vähennykseksi vaadittu määrä ylittää maksimin, viranomainen vähentää vähentämättä jääneen määrän toisen puolison veroista automaattisesti. Puolisot voivat siis saada yhteensä 4 500 euron vähennykset.

Kotitalousvähennystä pitää hakea itse: teetetyt työt ilmoitetaan verotusta varten joko verkon kautta Omaverossa tai postitse. Verottaja tekee vähennyksen suoraan verosta.

ARA:n energia-avustukset taloyhtiöille

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n energia-avustus on erillinen tuki, jota on saatavilla 2020–2022. Toisin kuin öljylämmityksestä luopumisen tukea, energia-avustusta voivat saada myös taloyhtiöt. 

Energia-avustuksen saamiseksi on osoitettava, että rakennuksen energiatehokkuudesta kertova E-luku on korjausten jälkeen enintään 0,56 x rakentamisvuoden E-luku. Tuen saamiseksi tarvitaan ammattilaisen tekemät E-lukulaskelmat, selvitys ja kustannusarvio toimenpiteistä sekä energiatodistus.