Skip to main content

Miten sähkölämmittäjä voi säästää sähkön hinnan vaihdellessa?

Yhä useammalla sähkölämmittäjällä on pörssisähkösopimus, mutta myös useimmissa uusissa määräaikaisissa sopimuksissa on mukana pörssisähkön hintaan perustuva muuttuva osuus. Sähkön hinta voi vaihdella vuorokauden sisälläkin rajusti, nollasta jopa kymmeniin sentteihin. Miten sähkölämmittäjä voi varautua sähkön hinnan vaihteluun?

Nykyaikaisen ilmalämpöpumpun etäohjaus mahdollistaa sähkön hintavaihteluiden hyödyntämisen ohjaamalla kulutusta vuorokauden halvemmille tunneille. Samalla sovelluksella voi hallita ja ohjelmoida useita eri lämpöpumppuja.

Sähköpattereilla tai sähköllä lämpiävällä lattialämmityksellä varustetussa talossa tai mökissä ensimmäinen sähkönsäästötoimenpide on ilmalämpöpumpun hankkiminen. Motivan energia-asiantuntijoiden mukaan ilmalämpöpumpulla voi saada kymmenien prosenttien säästön vuotuisissa lämmityskustannuksissa. 

Laadukkaan kylmiin olosuhteisiin suunnitellun ilmalämpöpumpun – esimerkiksi Daikin Perfera H:n –  vuotuinen lämpökerroin on noin neljä, eli yhdellä kilowatilla ostettua sähköä voidaan kotiin saada jopa neljä kilowattia lämpöä. Sähköpatterilla lämmitettäessä yksi ostettu kilowatti tuottaa aina vain sen yhden kilowatin lämpöä. 

Daikinin tekninen päällikkö Jussi Kummu korostaa, että hyvä hyötysuhde ja ulkoilman ilmaisen energian hyödyntäminen on vain yksi osa modernin lämpöpumpun eduista. 

”Sähkön hintojen vaihdellessa yhä tärkeämpi asia on lämmitykseen helppo ohjelmointi ja etäohjaus, joka mahdollistaa kulutuksen vähentämisen vuorokauden kalleimpina tunteina”, Kummu kertoo. 

Daikinin lämpöpumppuja voi ohjata ja ajastaa älypuhelimeen ladattavalla Onecta-sovelluksella. Onecta on saatavana sekä Android- että iPhone-laitteisiin.

Lataa Onecta Applen laitteisiin 

Lataa Onecta Android-laitteisiin

”Yksinkertainen ohje on, että lämmitä muutama aste korkeampaan lämpötilaan kun sähkö on halpaa ja laske pyyntilämpötilaa, kun sähkö on kalleimmillaan. Etäohjattavalla Daikin-ilmalämpöpumpulla ja Onectalla säädöt ja ajastukset voi tehdä mistä ja milloin tahansa”, Jussi Kummu neuvoo. 

Pörssisähkösopimuksen tehneet sähkön käyttäjät maksavat kunkin tunnin aikana kulutetusta sähköstä juuri sen hetkisen pörssihinnan mukaan. Myös niin sanoituissa kulutusvaikutussopimuksissa sähkölaskuun voi vaikuttaa ohjaamalla kulutusta pois vuorokauden kalleimmilta tunneilta. 

Seuraavan päivän hintapiikkeihin voi varautua jo illalla, sillä tuntihinnoitellun sähkön seuraavan päivän hinnat julkaistaan päivittäin kello 14 jälkeen.  Tyypillisesti sähkö on edullisinta aamuyön tunteina, ja usein hinnat nousevat heti työpäivän alkaessa. Esimerkiksi elokuussa tuntihinnat ovat nousseet hetkittäin jopa lähes 70 senttiin, kun sekä siirtoyhteyksiä että voimaloita on ollut yhtä aikaa remontissa ja samalla tuulivoiman tuotanto on ollut vähäistä.

Lämmityskauden pituus on yli 8 kuukautta

Ulkoilman lämpötila on +10 °C ja -10 °C välillä yli 200 päivää vuodesta kaikkialla Suomessa. Tällaisissa lämpötiloissa uudenaikaisen ilmalämpöpumpun hyötysuhde on erinomainen. Jussi Kummu korostaa, että myöskään pakkaspäivät eivät syö modernin ilmalämpöpumpun kannattavuutta. 

”Ilmalämpöpumpun hyötysuhde on parhaimmillaan pikkupakkasilla, mutta pakkaspäivät eivät romahduta koko lämmityskauden hyötysuhdetta. Koteja lämmitetään eteläisessäkin Suomessa yli kahdeksan kuukautta vuodesta ja säästöä tulee koko kauden ajan”, Kummu toteaa. 

Jos kotona on sähkökattila ja vesikiertoinen keskuslämmitys, kannattaa lämmönlähteeksi vaihtaa ilma-vesilämpöpumppu tai maalämpöpumppu. Se vähentää energiankulutusta merkittävästi ja on helppo asentaa vanhaankin rakennukseen. 

”Oikein valitulla, modernilla ilma-vesilämpöpumpulla voidaan lattialämmitykseen tai puhallinkonvektoreihin yhdistettynä saada vielä 25 asteen pakkasella lähes puolet tarvittavasta lämpöenergiasta ulkoilmasta. Koko lämmityskauden aikana lämpökertoimessa päästään helposti neljän tasolle, jolloin sähköä säästyy merkittävästi”, Kummu sanoo.

Daikinin maalämpöpumpuilla vuosilämpökerroin on vielä tätäkin parempi, koska ulkoilman lämpötila ei vaikuta energiakaivon lämpötilaan.

Sähkölämmittäjän muistilista

  1. Hanki pohjoisen olosuhteisiin suunniteltu Daikin-ilmalämpöpumppu. Sillä voi pienentää lämmityskustannuksia kymmeniä prosentteja.
  2. Hyödynnä ilmalämpöpumpun etäohjausta ja ohjelmointia helppokäyttöisen Onecta-mobiili avulla: lämmitä muutama aste korkeampaan lämpötilaan kun sähkö on halpaa ja laskepyyntilämpötilaa, kun sähkö on kalleimmillaan. 
  3. Varmista, että lämmität edullisemmin lämpöpumpulla etkä suoralla sähkölämmityksellä. Varmista se asettamalla sähköpattereiden lämpötila selvästi ilmalämpöpumpun pyyntilämpötilaa alemmaksi. 
  4. Hanki talvilämpimälle kesämökille etäohjattava ilmalämpöpumppu. Pidä mökillä vain peruslämpö ja nosta etäohjauksella lämpötila mukavaksi kun lähdet mökille. Kesämökille hyvä valinta on Daikin Lattiamalli, joka lämmittää lattiat nopeasti ja sopii mataliinkin tiloihin. 
  5. Jos talossa on vesikiertoinen keskuslämmitys, vaihda lämmönlähteeksi sähkökattilan tilalle ilma–vesilämpöpumppu tai maalämpöpumppu.

Pyydä nyt tarjous, niin valitaan sinun kotiisi sopiva lämpöpumppu.

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?