Skip to main content

Näin valitset kotiisi sopivan lämpöpumpun

Miten ensi talven lämmityslaskuihin voi varautua vanhassa rintamamiestalossa tai 1970-luvun öljylämmitteisessä omakotitalossa? Tutustu eri tapoihin tehdä kustannustehokas ja pitkävaikutteinen kodin energiaremontti.

Nyt on hyvä aika varata aika lämpöpumpun asennukselle, sillä voit saada laitteen jo jäähdytyskaudelle käyttöön.

Energiaremontin kohde ja nykyinen lämmitysjärjestelmä

Suoralla sähkölämmityksellä lämpimänä pidettävään kesämökkiin on järkevää hankkia ilmalämpöpumppu pienentämään sähkönkulutusta. Etäohjattava lämpöpumppu mahdollistaa myös peruslämmön nostamisen mukavalle tasolle jo ennen mökille saapumista. Ilmalämpöpumppu lämmittää tilat nopeasti myös sellaisilla mökeillä, joita ei pidetä lämpimänä koko aikaa. Nopeaan lattioiden lämmitykseen sekä esimerkiksi mataliin ullakkotiloihin sopii erityisen hyvin lattiamallinen ilmalämpöpumppu.

Jokaiseen tavallisilla sähköpattereilla varustettuun taloon kannattaa asentaa ilmalämpöpumppu. Lämpöpumpun sisäyksikön paras paikka on useimmissa tapauksissa alakerrassa kohdassa, josta lämpö pääsee jakautumaan mahdollisimman moneen huoneeseen. Tarvittaessa yläkertaan voi asentaa toisen lämpöpumpun. Ajastettavalla ja etäohjattavalla ilmalämpöpumpulla voi huomioida myös tuntihinnoitellun pörssisähkön hinnan vaihtelut alentamalla pyyntilämpötilaa silloin, kun sähkö on kalleimmillaan. 

Öljylämmitystaloissa on lähes poikkeuksetta vesikiertoinen keskuslämmitys, joten lämmönlähteeksi voi vaihtaa ilma-vesilämpöpumpun tai maalämpöpumpun. Vuonna 2023 öljylämmityksen korvaamiseen lämpöpumpulla saa jopa 7000 € kotitalousvähennyksen asennuksen työosuudesta tai 4000 € avustuksen. Maalämpöpumpun aloituskustannus on suurempi, sillä se vaatii lämpökaivon poraamisen pihalle. Vastaavasti hyötysuhde pysyy tasaisena myös kovimmilla pakkasilla. Ilma-vesilämpöpumppu on nopea asentaa ja investointikustannus on pienempi. Modernit, tehokkaat ilmalämpöpumput toimivat luotettavasti ja taloudellisesti myös pakkaspäivinä. Daikin-asiantuntija mitoittaa lämpöpumpun talon lämmitystarpeen ja lämpimän käyttöveden tarpeen mukaan.

Öljylämmitystaloissa on lähes poikkeuksetta vesikiertoinen keskuslämmitys, joten lämmönlähteeksi voi vaihtaa ilma-vesilämpöpumpun tai maalämpöpumpun. Vuonna 2023 öljylämmityksen korvaamiseen lämpöpumpulla saa jopa 7000 € kotitalousvähennyksen asennuksen työosuudesta tai 4000 € avustuksen. Maalämpöpumpun aloituskustannus on suurempi, sillä se vaatii lämpökaivon poraamisen pihalle. Vastaavasti hyötysuhde pysyy tasaisena myös kovimmilla pakkasilla. Ilma-vesilämpöpumppu on nopea asentaa ja investointikustannus on pienempi. Modernit, tehokkaat ilmalämpöpumput toimivat luotettavasti ja taloudellisesti myös pakkaspäivinä. 

Jokaiseen tavallisilla sähköpattereilla varustettuun taloon kannattaa asentaa ilmalämpöpumppu. Lämpöpumpun sisäyksikön paras paikka on useimmissa tapauksissa alakerrassa kohdassa, josta lämpö pääsee jakautumaan mahdollisimman moneen huoneeseen. Tarvittaessa yläkertaan voi asentaa toisen lämpöpumpun. Ajastettavalla ja etäohjattavalla ilmalämpöpumpulla voi huomioida myös tuntihinnoitellun pörssisähkön hinnan vaihtelut alentamalla pyyntilämpötilaa silloin kun sähkö on kalleimmillaan. 

Kun sähkölämmitteisessä omakotitalossa on vesikiertoiset patterit tai vesikiertoinen lattialämmitys voidaan energiaa säästävä lämpöpumppu lämmönlähteeksi vaihtaa helposti lämmönlähteeksi. Sähkökattilan tilalle voi valita maalämpöpumpun tai ilma-vesilämpöpumpun. Maalämpöpumpun aloituskustannus on suurempi, sillä se vaatii lämpökaivon poraamisen pihalle. Vastaavasti hyötysuhde pysyy tasaisena myös kovimmilla pakkasilla. Ilma-vesilämpöpumppu on nopea asentaa ja investointikustannus on pienempi. Modernit, tehokkaat ilmalämpöpumput toimivat luotettavasti ja taloudellisesti myös pakkaspäivinä. 

Jos omakotitalon kaukolämmön lämmönvaihdin on hyväkuntoinen eikä sen uusimistarve ole näköpiirissä lähimmän vuoden aikana, voi lämmitysjärjestelmää täydentää ilmalämpöpumpulla. Jäähdytyskäyttöön optimoitu ilmalämpöpumppu on tehokas, taloudellinen ja nopea lämmityksen täydentäjä keväällä ja syksyllä, kun lämpötilat vaihtuvat nopeasti ja etenkin lattialämmitys reagoi lämmöntarpeen muutokseen hitaasti. Ilmalämpöpumppu mahdollistaa myös tehokkaan jäähdytyksen kuumimpina hellepäivinä ja pitää kodin lämpötilan mukavuusalueelle. 

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?