Skip to main content

Ilmalämpöpumppu vähentää energiankulutusta Lapin maisemissa

Kesänkijärvellä Äkäslompolossa on Suomen ensimmäinen "Daikin-kahvila". Maisemakahvila Kesängin Keidas on monelle Lapin kävijälle mieluisa ja odotettu pysähdyspaikka. Uusien ilmalämpöpumppujen ansiosta vierailla on lämmin, vaikka ulkona paukkuisi kova pakkanen. Kahvilaan on asennettu kaksi vuosimallin 2022 Daikin Perfera H -ilmalämpöpumppua.

Daikin-ilmalämpöpumppu asennettuna Lapissa Kesängin keidas -latukahvilaan Yllästunturin takana

Kaksi pumppua isoon tilaan

Kesängin Keitaan omistajat Johanna ja Petri Parhaniemi ovat tyytyväisiä uuteen lämmitysratkaisuun. Ennen rakennus lämmitettiin suorasähköllä ja puulla. 

“Kahvilan puoli saattoi mennä pakkaselle. Meidän täytyi eristää keittiö yöksi, etteivät vesiputket jäädy. Siellä käytettiin 7 kilowatin sähköpuhallinta. Lisälämpöä saatiin kamiinasta. Sähköä ja puita on siis kulunut”, kertoo Johanna Parhaniemi. 

Kesängin Keidas sijaitsee Ylläksellä luonnon keskellä, hiihto- ja pyöräilyreitin varrella. Kahvila aukeaa ensilumen ja hiihtolatujen myötä ja on auki vapun tienoille. Talviaikana lämmitystehoa tarvitaan. Lämmitettävä tila on iso, noin 200 neliötä. Rakennusta on laajennettu useaan otteeseen ja se on varsin sokkeloinen. Saliin, jossa vieraat ruokailevat, asennettiin kaksi ilmalämpöpumppua. 

”Jos ovia pitää auki, pumput riittävät lämmittämään koko talon”, sanoo Parhaniemi.

Ilmalämpöpumpun sisäyksiköt hirsirakennuksessa Lapissa (Kesängin Keidas Ylläksellä)

Energiatehokkuutta ja pakkasenkestävyyttä

Kesängin Keitaan lämpöpumppujen asennuksesta vastasi Vesa Piirala. Hänellä on viidentoista vuoden kokemus alalta ja hän toimii sekä omalla toiminimellään että palkallisena Sähkö-Arktia Oy:lla. 

Parhaniemille Daikin oli helppo valinta, sillä Piirala on asentanut parin kotiin Daikinin ilma-vesilämpöpumpun kymmenisen vuotta sitten ja se on sinä aikana osoittautunut luotettavaksi. Ilmalämpöpumppujen pakkasenkestävyys on tärkeää kahvilassa, joka sijaitsee yhdellä kylän kylmimmistä paikoista. Lapissa pakkaset ovat aivan eri tasoa kuin Etelä-Suomessa.

”Nämä pumput toimivat jopa 40 pakkasasteessa”, sanoo Piirala. 

Parhaniemi osasi odottaa kestävää ja luotettavaa laitetta. Daikin takaa Perfera-ilmalämpöpumpun suorituskyvyn -25 asteen lämpötilassa, eikä laitetta tarvitse sammuttaa kireimmilläkään pakkasilla.

Daikin Perfera H lämmittämässä Kesängin keitaan sisätiloja ja puhdistamassa samalla sisäilmaa

”Pakkasenkestävyyttä tässä lähdettiin hakemaan, ja tiedettiin, että sitä saadaan”, Parhaniemi summaa. 

Lisäksi ilmalämpöpumput parantavat ilmanlaatua. Pumppu kierrättää huoneen sisäilman puhdistimien läpi jatkuvasti. Se, miten paljon ilmalämpöpumput säästävät energiaa, riippuu Piiralan mukaan käytöstä ja säästä. 

”Äkäslompolon alueelle on asennettu useita ilmalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppuja. Yhdessä kohteessa saatiin 55 % energiansäästö. Energiankulutuksessa voi olla 40-60 prosentin pudotus. Pumppu voi olla jopa 70 prosenttia energiatehokkaampi öljyyn tai suoraan sähköön verrattuna”, kertoo Piirala. 

Parhaniemet ovat tyytyväisiä myös lämpöpumpun etäohjaukseen. He voivat seurata energiankulutusta ja hallita lämmitystä Daikin Residential Controller -sovelluksella mistä tahansa. Sen avulla lämmityksen voi esimerkiksi ajastaa. Ennen kahvilassa oli käytössä hälytysjärjestelmä, joka varoitti lämpötilan laskiessa liian alas. Kun varoitus tuli, oli jo kiire. Pumpun etäohjaus on kahvilan omistajan mukaan helppokäyttöinen. 

“Tässä vähenevät sekä huoli että lämmitystyöt”, Parhaniemi sanoo. 

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?