Skip to main content

Ilma-vesilämpöpumppu pitää talon lämpimänä Lapin pakkasissa

Pohjoisimmassa Lapissa lähellä Norjan rajaa sijaitseva kakkosasunto pidetään lämpimänä Daikin Altherma -ilma-vesilämpöpumpulla.

Enontekiön Leppäjärven kylästä on Norjan rajalle vain parikymmentä kilometriä. Vuosia tyhjillään olleen talon uusi elämä alkoi katon uusimisella ja ilma-vesilämpöpumpun asentamisella. 

Havupuurajalla sijaitseva Leppäjärven kylä on karun kaunista seutua. Enontekiön kirkonkylältä Hetasta on kylälle noin 20 kilometriä, ja kun matkaa jatketaan pohjoiseen on seuraavan 20 kilometrin päässä vastassa Norjan raja. 

Kittilässä Levillä asuvat Pepe Vanninen ja Laura Leppäjärvi hankkivat pari vuotta sitten omistukseensa Lauran isän 1940-luvun puolivälissä rakennetun kotitalon. Remontoinnin kanssa ei ole tarkoitus kiirehtiä, mutta heti ensimmäisenä kesänä kunnostettiin kiireisimmät kohteet: vuotava katto, rikkinäiset vesiputket ja lämmitysjärjestelmä. 

”Lapin kuivat, kylmät talvet olivat kohdelleet pihapiirin rakennuksia yllättävän hellästi, mutta nyt olivat käsillä viimeiset hetket talon remontoinnille”, Laura Leppäjärvi kertoo.

Energiaremontissa talon alkuperäinen puukattila jätettiin Daikin ilma-vesilämpöpumpun rinnalle. Kuva: Laura Leppäjärvi

Leppäjärven kylä sijaitsee havupuurajalla vain 20 kilometrin päässä Norjan rajalta. Energiaremontissa talon alkuperäinen puukattila jätettiin Daikin ilma-vesilämpöpumpun rinnalle. Kuva: Laura Leppäjärvi

Peruslämpö nostetaan mukavuustasolle etäohjauksella

Koska sokkeloisessa rakennuksessa oli valmiina vesikiertoinen keskuslämmitys, valittiin lämmönlähteeksi Daikin Altherma -ilma-vesilämpöpumppu. Vanha puulämmitteinen kattila jäi toiseksi lämmönlähteeksi lämpöpumpun rinnalle, joten puuta polttamalla voi sähkölaskua pienentää entisestään.

”Talo on pääosan vuodesta peruslämmöllä, lämpöä nostetaan etäohjauksella Onecta-sovelluksella kun paikalle mennään”, Pepe Vanninen kertoo.

Etäohjaus on osoittautunut tärkeäksi ja toimivaksi ominaisuudeksi. Mökkiä käyttävät sukulaisetkin, eikä satunnaistenkaan vieraiden ole tarpeen perehtyä lämmitysjärjestelmän käyttöön, kun lämmöt voidaan nostaa valmiiksi mukavuusalueelle kännykän napautuksella. 

Lämmityskauden leudompina aikoina Lapin syyskeleissä energiaa on kulunut 140-neliöisen talon peruslämmön ylläpitämiseen 300-400 kWh kuukaudessa, talven kovimmilla pakkasilla 1500 kWh kuukaudessa. 

”Moni tuttu tuntui miettivän, että onko ilma-vesilämpöpumppua järkeä laittaa noin pohjoiseen ja riittääkö se pitämään talon lämpimänä. Meillä ilma-vesilämpöpumpun toiminnassa ei ole ollut ongelmia”, Leppäjärvi kertoo. 

Sähkö-Arktian Vesa Piirala uudisti Enontekiöllä sijaitsevan 140-neliöisen talon lämmitysjärjestelmän. Vesikiertoisessa patteriverkostossa kiertää pakkasneste ja pääasiallisena lämmönlähteenä on erittäin tehokas, etäohjattava Daikin Altherma 3 H HT -ilma-vesilämpöpumppu.

Sähkö-Arktian Vesa Piirala uudisti Enontekiöllä sijaitsevan 140-neliöisen talon lämmitysjärjestelmän. Vesikiertoisessa patteriverkostossa kiertää pakkasneste ja pääasiallisena lämmönlähteenä on erittäin tehokas, etäohjattava Daikin Altherma 3 H HT -ilma-vesilämpöpumppu. Kuva: Laura Leppäjärvi

Daikin Altherma -ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikkö Enontekiöllä vanhan talon lämmönlähteenä.

Daikin Altherma -ilma-vesilämpöpumppu on osoittautunut luotettavaksi lämmönlähteeksi myös Pohjois-Lapissa. Etäohjaus mahdollistaa kakkosasunnon lämmön nostamisen mukavuustasolle helposti kännykkäsovelluksella. Kuva: Mika Särkijärvi

Sähkökatkojen jälkeen lämpöpumppu käynnistyy itsestään uudestaan

Koska kotoa on mökille 160 kilometriä eikä paikalla käydä säännöllisesti, seurataan talon eri tilojen lämpötilaa Ruuvi Tag -antureilla, jonka lisäksi pihan valvontakamerasta näkee myös lämpöpumpun ulkoyksikön. 

Sähkökatkojen jälkeen lämpöpumppu käynnistyy uudestaan ja pakkasneste vesikierrossa varmistaa, että vahinkoja ei pääse tapahtumaan vaikka talo pääsisi kokonaan kylmilleen.

Lämpöpumpun minimiasetuksella peruslämpö on pysynyt 20 pakkasasteen ulkolämpötiloihin saakka sisällä 8–12 asteen välillä. Kun pakkanen kiristyy 25 asteeseen annetaan peruslämmön laskea viiteen asteeseen.  

Suunnitteluvaiheessa pohdittiin myös maalämpöpumpun asentamista, mutta hiekkaisessa maassa maalämpökaivoihin olisi tarvittu pitkä putkitus ja kaivoja olisi pitänyt porata kaksi. 

”Tyhmälläkin matikkapäällä pystyi laskemaan, että takaisinmaksuajasta olisi tullut pitkä”, Pepe Vanninen sanoo. 

Pohjoisen olosuhteet hyvin tunteva Sähkö-Arktian Vesa Piirala suositteli lämmönlähteeksi erittäin tehokasta Daikin Altherma 3 H HT -mallia. Lämpöpumppu tuottaa ilman sähkövastusta vanhaa öljy- tai sähkölämmitteistä kattilaa vastaavaa jopa +70 °C lämpöistä kiertovettä, joten teho riittää hyvin myös lämmönjakoon patteriverkoston kautta.

 ”Jo perusasetukset olivat hyvät, mutta käyttöönoton jälkeen asetuksia säädettiin itselle sopiviksi eikä enää viime talvena tarvinnut tehdä muutoksia. Vesalta on saanut järjestelmän käyttöön aina hyvin apua”, Pepe Vanninen kertoo. 

  • Tutustu kokemuksiin ilmalämpöpumppujen käytöstä Lapissa: Kesängin Keitaan omistajat Johanna ja Petri Parhaniemi ovat tyytyväisiä uuteen lämmitysratkaisuun

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?