Skip to main content

Puhallinkonvektori muuttaa kodin lämmitysjärjestelmän tehokkaaksi viilentäjäksi

Ilmalämpöpumppu ei ole välttämätön varuste, vaikka haluaisitkin jäähdyttää maalämmöllä tai ilma–vesilämpöpumpulla varustettua taloa.  Daikinin huomaamattoman tyylikäs ja tehokas puhallinkonvektori muuttaa vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän jäähdyttäväksi.  

Puhallinkonvektori Daikin Altherma HPC koteloituna olohuoneen kattoon

Altherma HPC -puhallinkonvektori on saatavilla kolmena mallina: lattian rajaan asennettavana, tavanomaista ilmalämpöpumpun sisäyksikköä muistuttavana seinämallina sekä koteloitavana mallina, josta jäävät näkyville vain puhallinritilät. 

”Altherma HPC on tukevarakenteinen, metallikuorinen laite, mutta ulkomitoiltaan erittäin siro: esimerkiksi seinämalli on syvyydeltään alle 13 senttiä ja korkeudeltaan reilut 30 senttiä”, Kummu kertoo.

Puhallinkonvektorista käytetään myös nimeä puhallinpatteri: se on yksinkertaistaen älykkäällä ohjauksella varustettu vesikiertoinen patteri, jonka toimintaa tehostetaan pienellä ilmapuhaltimella. Jäähdyttävä ilma–vesilämpöpumppu tai maalämpöpumppu voi syöttää puhallinkonvektoriin sekä kuumaa että kylmää vettä, jolloin yksi ja sama lämmitysjärjestelmä toimii myös energiatehokkaana viilentäjänä. 

Jäähdytystä ilman erillistä ulkoyksikköä

”Puhallinkonvektorin merkittävä etu se, että jäähdytystä varten eri tarvita erillistä ulkoyksikköä. Tärkeää on myös nopea reagointi: puhallinkonvektorin avulla kodin sisälämpötilan voi pitää mukavan tasaisena ulkoilman lämmönvaihteluiden ja auringonpaisteen muuttaessa huonelämpötilaa hyvinkin nopeasti”, tuotepäällikkö Jussi Kummu Daikinilta kertoo. 

”Lämpöpatterit ja lattialämmitys ovat passiivisia lämmönjakojärjestelmiä. Puhallinkonvektorilla voidaan säätää sekä ilmavirtauksen nopeutta että lämpötilaa, jolloin sekä lämmittämisestä että jäähdyttämisestä tulee aktiivista ja haluttu lämpötila saavutetaan nopeammin”, Kummu selvittää. 

Puhallinkonvektori sopii myös lattialämmityksen pariksi

Nopean reagoinnin vuoksi puhallinkonvektori toimii hyvin myös lattialämmityksen kumppanina, sillä lattialämmityksen perusominaisuus on hitaus: kun lattialaatta on saatu lämpimäksi, se ei jäähdy kovin nopeasti – ja päinvastoin. Tästä on etua etenkin keväällä, kun yölämpötila voi olla nollassa ja auringon paistaessa huonetilat lämpenevät nopeasti. 

Voisiko jäähdyttävän lämpöpumpun avulla muuttaa tavallisen lattialämmityksen viilentämään kotia? Kyllä, sanoo Jussi Kummu, kun järjestelmään lisätään lattia-anturilla varustettu huonetermostaatti.

”Puhallinkonvektorilla jäähdytettäessä sisälämpötila saadaan pysymään tarkemmin haluttuna, kun ilma saadaan liikkeelle. Vesikiertoinen patteri taas mahdoton jäähdyttämiseen, sillä riittävän jäähdytysvaikutuksen aikaansaamiseksi veden pitäisi olla hyvin kylmää ja se johtaisi sisäilman kosteuden tiivistymiseen patterin pintaan ja lattian kastumiseen”, Kummu kertoo. 

Hiljainen lämmittäjä ja jäähdyttäjä

Daikinin Altherma HPC -puhallinkonvektorit on suunniteltu nimenomaan kodin viilentämiseen, mutta ne ovat myös tehokkaita ja hiljaisia lämmittäjiä. Metrin päästä mitattuna äänenpaine on alhaisella puhallinnopeudella 25 dB(A), eli vain hieman kuiskausta voimakkaampi. 

Sisäyksikön leveys riippuu valitusta tehosta ja on pienimmillään 90 senttiä, suurin malli on 1,3 metriä leveä. Tehokkaimpien mallien jäähdytysteho on 3,2 kilowattia. Sähkönkulutus on vähäinen ja toimintavalmiudessa se jää vain 3–4 wattiin mallista riippuen. Järjestelmä mitoitetaan ja suunnitellaan yhdessä asennusliikkeen kanssa kotiin sopivaksi.  

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?