Skip to main content

Uusi Daikin Perfera N -ilmalämpöpumppu ymmärtää sään vaihteluita

Daikin Nepura-sarjan ilmalämpöpumppu omakotitalossa talvella

Perinteiset ilmalämpöpumput eivät seuraa ulkolämpötilan muutoksia, vaan laitteen anturi mittaa ainoastaan sisälämpötilaa. Uuden Nepura-sarjan tehomalli Perfera N:n älykäs sääohjaus mittaa jatkuvasti myös ulkolämpötilaa ja osaa pitää mittaustiedon avulla sisälämpötilan tasaisena. 

”Tavallisissa ilmalämpöpumpuissa seurataan vain lämmitettävän huonetilan sisälämpötilaa. Ulkoilman lämpötilan nopeissa muutoksissa tämä johtaa sisälämpötilan heittelyyn ja esimerkiksi sään nopeasti lauhtuessa ylilämpenemiseen ja turhaan sähkönkulutukseen. Vastaavasti ulkolämpötilan laskiessa nopeasti sisälämpötila voi notkahtaa tarpeettoman paljon”, Daikinin tekninen päällikkö Jussi Kummu kertoo. 

Lämpötilan vaihtelu suurinta kevättalvella

Tyypillinen joustavaa ja älykästä lämpötilan säätöä edellyttävä tilanne on esimerkiksi kevättalven pilvetön ja heikkotuulinen päivä maalis–huhtikuussa. Tuolloin aurinko lämmittää päivällä jo tuntuvasti, mutta selkeinä öinä säteilyjäähtyminen on hyvin voimakasta. Pahimmillaan tai parhaimmillaan yö- ja päivälämpötilan ero voi olla 20 astetta. 

Millä tavalla fiksusti toimivan lämpöpumpun pitäisi sitten reagoida ulkoilman lämpötilan vaihteluihin? Se riippuu sekä talosta että myös alueen ilmasto-olosuhteista. Omaan kotiin sopiva säätö asetetaan valitsemalla sopiva ohjauskäyrä neljästä vaihtoehdosta. 

Oikea asetus omaan kiinteistöön löytyy kokeilemalla, mutta karkea ohje on, että mitä huonommin eristetty ja ilmanpitävyydeltään heikompi talo on, sitä jyrkemmin lämpötilasäätöä kompensoidaan pakkasen kiristyessä. Voimakkaimmalla asetuksella sisälämpötilan asetuspistettä nostetaan nollakelissä kahdella asteella ja 25 asteen pakkasessa peräti neljällä asteella. Matalimmalla asetuksella asetuspistettä nostetaan vastaavissa lämpötiloissa 0,5 ja kaksi astetta.

Daikin Perfera ilmalämpöpumpun käyttöohje: sääohjauksen asetus

Käyttöohjeista Perfera N:n sääohjaus löytyy nimellä ilmastoinnin kompensoinnin säätö ja kaukosäätimen valikossa käytössä on lyhenne CCC. Sääohjauksen voimakkuutta voi säätää neliportaisesti. Kun sääohjaus on käytössä, se toimii aina kun lämpötila laskee alle +7 asteeseen. 

  1. oF = sääkompensointi pois päältä
  2. LL = alhainen sääkompensointi, sopiva valinta modernille, tiiviille ja hyvin eristetylle, sisämaassa sijaitsevalle talolle 
  3. LH = voimakkaampi sääkompensointi, sopiva valinta uudehkoon taloon vesistön lähellä, jossa ilman kosteus voi olla ajoittain suurempi
  4. HL = voimakkaampi sääkompensointi, sopiva valinta purueristeiseen rintamamiestaloon 
  5. HH = voimakkain sääkompensointi, sopiva valinta purueristeiseen rintamamiestaloon järven tai meren rannalla

Lue lisää: 

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?