Skip to main content

Lämmityskauden alkaessa on aika puhdistaa lämpöpumpun suodattimet

Jos ilmalämpöpumpun suodattimia ei ole kesän aikana puhdistettu, niin lämmityskauden alkaessa on korkea aika imuroida ja tarvittaessa pestä suodattimet. Huoneilma kiertää jatkuvasti ilmalämpöpumpun sisäyksikössä ja suodattimet keräävät tehokkaasti huonepölyä, siitepölyä ja katupölyä.

”Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet on puhdistettava sitä useammin, mitä enemmän huoneilmassa on epäpuhtauksia. Jos pumppua käytetään jatkuvasti lämmittämiseen tai viilentämiseen, on imuria hyvä käyttää kahden viikon välein. Kesällä satunnaisessa viilennyskäytössä riittää puhdistus noin kerran kuukaudessa”, lämpöpumppuasiantuntija, Daikinin tekninen päällikkö Jussi Kummu neuvoo.

Esimerkiksi Daikin Stylish -ilmalämpöpumpun puhallin kierrättää sisäyksikön läpi yli kuusi kuutiometriä ilmaa joka minuutti pienelläkin nopeudella toimiessaan. Tämä merkitsee sitä, että tavallisen olohuoneen koko ilmamäärä kiertää lämpöpumpun suodatinten läpi vähintään viisi–kuusi kertaa tunnissa.

Suodattimen tukkeutuessa ilma pyrkii kiertämään sieltä, missä vastusta on vähemmän. Tämä johtaa lian kertymiseen ilmalämpöpumpun osiin, jotka olisivat normaalisti suojassa pölyltä. Luonnollisesti myös suodatinten ilmanpuhdistusteho heikkenee niiden likaantuessa. 

”Tämä voi johtaa homekasvuun kotelon sisällä ja ongelmiin myös elektroniikkaosissa. Säännöllinen huolto ja puhdistus pidentävät sisäyksikön käyttöikää ja sisäilman laatu pysyy parempana”, Kummu sanoo. 

Likaiset suodattimet voivat heikentää lämmitys- ja jäähdytystehoa sekä aiheuttaa sisäilmaan ylimääräisiä hajuja. 

Ilmalämpöpumpun säännöllinen puhdistus on helppo tehdä itse. Suodatinten puhdistamiseen tarvitaan vain imuri, lämmintä vettä ja pesuainetta.

Ilmalämpöpumpun lämmönsiirtokennon pesu kannattaa jättää ammattilaiselle

Lämmönsiirtokennoston herkästi vioittuvia lamelleja ei sen sijaan kannata mennä huoltamaan itse, vaan niiden puhdistaminen kannataa teettää ammattilaisella 2–5 vuoden välein. Puhdistustarve riippuu käyttöolosuhteista; esimerkiksi keittiöön sijoitetun lämpöpumpun kennoihin voi kertyä rasvaa, joka lisää puhdistustarvetta.  

Laadukkaammissa ilmalämpöpumpuissa on myös erilaisia lisäsuodattimia, jotka puhdistetaan yleensä puolen vuoden välein. Esimerkiksi Daikinin laitteissa käytetään hajuja poistavaa fotokatalyyttista titaaniapatiittisuodatinta sekä antibakteerista hopeapartikkelisuodatinta. Ne irroitetaan samalla tavalla kuin tavallinen ilmansuodatin, jonka jälkeen suodattimista imuroidaan ensin irtonainen pöly. Sen jälkeen suodattimia liotetaan haaleassa vedessä 10–15 minuuttia ja niiden annetaan kuivua. 

Näin puhdistat ilmalämpöpumpun suodattimet itse

  1. Avaa sisäyksikön etupaneeli ja vedä suodattimet ulos
  2. Imuroi suodattimet varovaisesti puhtaaksi
  3. Jos pöly on rasvaista eikä irtoa imurilla, pese suodattimet haaleassa vedessä, jossa on hieman neutraalia pesuainetta.
  4. Anna suodatinten kuivua varjoisassa paikassa.
  5. Pyyhi lämpöpumpun pinnat nihkeällä liinalla ja asenna suodattimet takaisin. 

Tarkemmat mallikohtaiset puhdistusohjeet löytyvät laitteen käyttöohjekirjasta

Ulkoyksikön puhdistukseksi riittää siihen mahdollisesti kertyneiden roskien poistaminen varovasti. Lämmönvaihtimen ohuiden lamellien vääntymistä on syytä varoa. 

Harvemmin tehtävät puhdistustoimenpiteet 

  1. Puolen vuoden välein: Puhdista mahdolliset lisäsuodattimet (fotokatalyyttinen titaaniapatiittisuodatin ja antibakteerinen hopeapartikkelisuodatin). Imuroi ensin suodattimesta irtonainen pöly ja liota sen jälkeen suodattimia haaleassa vedessä 10-15 minuuttia.
  2. Kolmen vuoden välein: vaihda lisäsuodattimet  uusiin. 
  3. Olosuhteista riippuen 2–5 vuoden välein: Tilaa asentaja huoltamaan laite ja puhdistamaan lämmönsiirtokennot.

Asentaja puhdistaa kennot ensin imuroimalla ja pesee ne sen jälkeen vaahtopesuaineella ja vesihuuhteluilla kennostoon jääneen rasvan ja hienojakoisen pölyn poistamiseksi. Samalla käynnillä asentaja tarkistaa laitteiston kunnon ja kompressorin toiminnan sekä mm. mittaa imu- ja puhalluslämpötilat.

Daikinin ilmalämpöpumpuissa käytettävä, sisäilman epäpuhtauksia, bakteereita ja viruksia tuhoava Flash Stremer -yksikkö ei vaadi puhdistusta. Daikinin streamer-teknologiaa käytetään sekä ilmalämpöpumpuissa että erillisissä ilmanpuhdistimissa.

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Lisätietoja

Tarvitsetko apua?

Tarvitsetko apua?